U Zoo Ostrava se začne stavět parkovací dům – stavba přinese nových 200 míst k parkování

Počet návštěvníků Zoologické zahrady a botanického parku postupně narůstá a narůstá i počet těch, kteří přijíždějí do zoo autem. Především o víkendových dnech je tak často naprosto nedostačující kapacita stávajících parkovacích ploch. Zlepšit by to měl parkovací dům, který se začne stavět v následujících týdnech. Stavba s sebou přinese určité komplikace (uzavření dolního parkoviště), zároveň však do budoucna nabídne 200 nových parkovacích míst. Zoo dočasně zajistí dostatek náhradních parkovacích ploch.

Motorizovaní návštěvníci mají před ostravskou zoologickou zahradou k dispozici tři parkoviště s celkovým počtem přes 500 parkovacích míst. S postupným nárůstem návštěvnosti je však zejména během jarních a letních víkendových dní a svátků tento počet naprosto nedostačující. Nepřiznivou situaci by měl zlepšit nový parkovací dům, který bude situován mezi parkovištěm č. 2 a parkovištěm č. 3 a začne se stavět v nejbližších dnech. Jeho vybudování přinese 200 nových parkovacích míst, čímž se výrazně zlepší komfort pro návštěvníky přijíždějící do zoo autem. Součástí stavby budou toalety, včetně toalety bezbariérové. Auto-mobilita přitom nejde na vrub Ostravanů, kteří rádi využívají hromadnou dopravu, přibližně polovinu návštěvníků Zoo Ostrava tvoří obyvatelé z jiných regionů i z jiných zemí, především z Polska, a ti míří do Ostravy téměř výhradně autem.

Investorem stavby je statutární město Ostrava, které je zřizovatelem a majitelem Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava. Náklady na realizaci činí bezmála 140 mil. Kč. „Hlavními kritérii pro výběr realizační firmy byla nejen cena, ale také délka výstavby. Naším cílem je, aby stavební práce omezily maximálně jednu hlavní sezónu. Ve výběrovém řízení, do kterého se přihlásilo 13 firem, zvítězila společnost PSG Construction, která slibuje postavit objekt za 43 týdnů. Takže v květnu příštího roku by měla být v provozu všechna parkoviště, včetně nového parkovacího domu. Víme, že dojde k určitému snížení komfortu bydlení v daném místě, a proto bych chtěla všechny poprosit o trpělivost a pochopení,“ říká náměstkyně primátora a zástupce investora Kateřina Šebestová.

Parkovací dům je navržen jako dvoupodlažní, včetně možnosti parkování na střeše. Výškově bude dům navazovat na stávající parkoviště č. 2 a 3. S tím budou na následující půlrok spojeny i komplikace s provozem parkoviště č. 3 – toho, které je situováno nejdál od vstupu do zoo. Toto parkoviště bude kvůli stavebním pracím od 20. června zcela uzavřeno. „Lidé se ale nemusejí obávat, že nebudou mít kde zaparkovat. Ve spolupráci s městem Ostravou, městkou částí Slezská Ostrava, Městskou policií Ostrava a dalšími partnery jsme se snažili zajistit dostatek náhradních parkovacích ploch, které dokonce pojmou ještě více aut než dočasně uzavřené parkoviště,“ ujišťuje ředitel Zoo Ostrava Jiří Novák. „Největší plocha se připravuje na ulici Topolová, kde bude moci denně parkovat více než 220 automobilů. O víkendech a svátcích mohou motoristé i nadále využívat parkoviště pro 60 vozidel u našeho dlouholetého partnera – Revírní bratrské pokladny, nově také část parkovací plochy Technických služeb Slezská Ostrava pro cca 40 vozů,“ vyjmenovává Jiří Novák.

Kromě toho se zájemcům nabízejí i další možnosti dopravy do zoologické zahrady – hromadnou dopravou. Během letní sezóny mohou o víkendech a svátcích využít autobusové linky č. 88, na které jezdí převážně atraktivní dvoupodlažní vozy, nebo výletním vlakem pohornickou krajinou.

(sd, zdroj: TZ Zoo Ostrava)

Příbuzné články