Meandry Odry u Bohumína lákají k prozkoumání z loďky

V Bohumíně se po dvouleté pauze vrací k oblíbené tradici. U starého hraničního mostu se v sobotu 25. června 2022 uskuteční slavnostní odemykání meandrů Odry. Se startem vodácké sezony zahájí provoz i tamní půjčovna lodí.

Podle dostupných informací se vodáci u nástupního místa ve Starém Bohumíně začnou scházet po druhé hodině odpolední. Ve tři pak slavnostně odemknou meandry a vyrazí na sedmikilometrovou cestu za soutok Odry s Olší do polského Zabelkówa. Plavba trvá zhruba dvě hodiny.

Účastníci mohou vyplout buď na vlastních lodích, nebo využít nabídky městské půjčovny. Zapůjčení městské kanoe nebo raftu je zdarma, zájemce zaplatí pouze za dopravu lodě z cílové stanice zpátky do Bohumína. U dvoumístné kanoe tato platba činí sto korun, cena za dopravné u čtyřmístného raftu je dvojnásobná. „Zdarma se zapůjčují kromě lodí také pádla, vesty a lodní vaky,“ podotkla vedoucí organizačního odboru bohumínské radnice Mirka Šmídová.

Zájemci si loď z městské půjčovny musí zarezervovat na mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nejpozději do 22. června. Podmínkou konání akce je průtok vody do 60 m³/s. V opačném případě je totiž sjezd Odry nebezpečný.

Po doplutí do cíle zajistí pořadatelé přepravu účastníků a půjčených lodí zpět na hraniční přechod v Chalupkách. „Tam bude pro všechny účastníky přichystáno občerstvení,“ dodala Mirka Šmídová.

Pokud akci nestihnete, není třeba házet pádlo do vody. Odemknutím meandrů Odry se totiž spustí i provoz tamní půjčovny lodí. Ta bude počínaje 26. červnem fungovat vždy v soboty, neděle a svátky, a to až do 24. září.

Provoz půjčovny pro město zajišťují dobrovolní hasiči ze Starého Bohumína. V nabídce mají kanoe pro dvě až tři osoby i čtyřmístné rafty. Plavidlo je nutné si předem rezervovat prostřednictvím elektronického rezervačního systému, který je dostupný na webu města. Na bohumínských stránkách najdete také další informace k provozu a podmínkám půjčovny lodí.

(hav s využitím tiskové zprávy, foto: mesto-bohumin.cz)

Příbuzné články