Jeskyně v Teplicích nad Bečvou doplňuje pěkně osvětlená výstava

Prohlídkový okruh oblíbených Zbrašovských aragonitových jeskyní v Teplicích nad Bečvou i letos v létě doplňuje výtvarná instalace. Tentokrát oživili krasové podzemí vymodelované kyselkou tři zástupci nejmladší generace sklářských výtvarníků: Filip Dobias, David Gábera a Jakub Petr. Instalace je zde k vidění do konce října 2022.

Výtvarná instalace s názvem DNA využívá ultrafialové osvětlení, které umocňuje barevně-světelné efekty skla v temných zákoutích jeskyní. „O jejich tvorbě, známé u nás i v zahraničí pod značkou Crystal Creative, v budoucnu ještě nepochybně uslyšíme,“ říká vedoucí Zbrašovských aragonitových jeskyní Barbora Šimečková.

Správa Zbrašovských aragonitových jeskyní pořádá výstavy výtvarného umění nepřetržitě od roku 1981, tradice byla přerušena jen v letech, kdy procházela jeskyně či provozní budova stavební rekonstrukcí. Za zrodem výstav stála iniciativa tehdejšího vedoucího Zbrašovských aragonitových jeskyní Vlastimila Helcla a jeho nápad využít jeskyně jako dějiště kulturních akcí. „V té době to byl odvážný pionýrský počin, dnes je „oživování´ prohlídek památkových či přírodních turistických cílů naprosto běžné. Během let se v jeskyních uskutečnilo mnoho výstav, koncertů a divadelních představení,“ přibližuje Šimečková.

Zbrašovské aragonitové jeskyně jsou jedinečný jeskynní systém evropského významu vzniklý současným působením atmosférických vod a teplých minerálních vod vystupujících z velkých hloubek ve vápencích. Veřejnosti byly zpřístupněny v roce 1926. Jsou to nejteplejší jeskyně v České republice s celoroční stálou teplotou 14°C. Nedaleko od jeskyní s také nachází nejhlubší česká propast – Hranická propast.

Unikátní výzdobu v jeskyni tvoří minerál aragonit. Jeskyně tvoří složitý komplex chodeb, dómů, komínů a puklin v několika výškových úrovních. Jsou jedinými zpřístupněnými jeskyněmi hydrotermálního původu v ČR. Nejnižší úrovně jeskyní jsou trvale zaplněny plynem oxidem uhličitým. Návštěvní okruh je dlouhý 375 m a prohlídka trvá cca 50 minut.

Další informace najdete na těchto stránkách, aktuality pak také na Facebooku.

(hav, foto: facebook.com/zbrasovskejeskyne)

Příbuzné články