Nejšikmější kostel České republiky láká stále více výletníků

Turistická sezóna je přibližně v polovině a spolek Stará Karviná hlásí již úctyhodných 7 432 návštěvníků kostela sv. Petra z Alkantary, kteří se v období leden-červenec 2022 zúčastnili komentované prohlídky. Prohlídky jsou stále k dispozici v rámci oblíbené akce Otevřené chrámy.

Na svém facebookovém profilu dále uvádí: "Ve srovnání se stejným obdobím v roce 2021 je to více než dvojnásobek a ve srovnání s průměrnou návštěvností do roku 2020 (tedy před vydáním Šikmého kostela Karin Lednické) je to 4,5 násobek!“

Kostela sv. Petra z Alkantary, přezdívaný též šikmý kostel, se stává stále oblíbenějším cílem. Aktuálně ho můžete navštívit třeba během akce Otevřené chrámy, která se v celém Moravskoslezském kraji koná až do konce října 2022. Šikmý kostel, který najdete na ulici Dolní v oblasti Karviná – Doly, je zájemcům otevřen standardně v soboty od 10 do 18 hodin a v neděle od 11:30 do 18 hodin. Od července do září je navíc otevřen v pátky od 10 do 18 hodin a také se sem můžete podívat o svátcích 28. 9. a 28. 10. 2022.

Kostel sv. Petra z Alkantary v dnes již zaniklé staré Karviné ustál důsledky poddolování a je stále živým duchovním centrem, navíc kulturně a turisticky neobvyklým. Na stránkách spolku Stará Karviná se můžete dočíst i něco o historii kostela:

„Dnes nejznámější stavba ve staré Karviné byla postavena v roce 1736 Františkem Vilémem Laryšem. Na dobovém snímku je kostel s dřevěnou věží, kterou měl od 90. let 19. století až do roku 1957, než byla po vichřici poškozena a z bezpečnostních důvodů snížena. Za dobu své existence se propadl o více než 30 metrů, byl svědkem rozkvětu i zkázy staré Karviné a jen o vlásek unikl zkáze vlastní. V roce 1992 byl na kostel vydán demoliční výměr a jen díky neúnavnému vyjednávání pátera Ernesta Dostála s úřady byl zachráněn a rekonstruován. Dnes je chloubou a vyhledávaným turistickým cílem.“

Informace jsou dostupné i na Wikipedii, kde se také uvádí, že pokles kostela kvůli propadu půdy činil k roku 2011 cca 37 metrů, a že je zapsán do České knihy rekordů a kuriozit jako nejšikmější kostel v Česku.

(hav, foto: starakarvina.cz)

Příbuzné články