Den pro slony v Zoo Ostrava

Přineste s sebou vysloužilý elektrospotřebič nebo nepotřebné oblečení, pomůžete chránit slony v přírodě.

Sobota 13. srpna bude v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava patřit slonům. Pokud s sebou tento den vezmete nějaký vysloužilý elektrospotřebič, pomůžete chránit slony ve volné přírodě a zároveň získáte vstupenku do zoo pro děti zdarma.

Akce se koná u příležitosti Mezinárodního dne slonů a Zoo Ostrava ji připravila společně s kolektivním systémem ELEKTROWIN a Moravskoslezským krajem. Jejím cílem je upozornit návštěvníky na nepříznivou situaci největších suchozemských savců ve volné přírodě a ukázat možnosti, jak může těmto majestátním zvířatům pomoci každý z nás. Do záchrany slonů se mohou lidé zapojit velmi jednoduše právě sběrem vysloužilých elektrospotřebičů, mobilů a dalších elektrozařízení. Recyklací těchto výrobků šetříme přirozené prostředí v Africe, kde žijí nejen sloni, ale i gorily a další vzácní živočichové. V těchto oblastech se totiž těží vzácné kovy pro výrobu elektronických zařízení, čímž dochází k rozsáhlé devastaci původních biotopů. 

Odevzdáním vysloužilých elektrospotřebičů na správné místo (tj. do sběrných dvorů, speciálních kontejnerů na elektrozařízení nebo třeba právě v zoo) lze snížit poptávku po další těžbě, protože  řadu materiálu je možné znovu využít. Akce Elektrowinu se v Zoo Ostrava koná pravidelně již od roku 2010, za dobu trvání návštěvníci donesli více než 4 000 vysloužilých spotřebičů.

A na co se mohou návštěvníci v sobotu v Zoo Ostrava těšit? Před zoologickou zahradou bude od 9. hodiny probíhat sběr starých a nefunkčních elektrospotřebičů. Za ně získají děti volný vstup do zoo (volná vstupenka bude platná pouze v den akce). Přinášet lze vysloužilý fén, holicí strojek, varnou konvici apod. Po celý den budou v areálu zoo probíhat zábavně-naučné aktivity, které pro malé i velké návštěvníky připravil Elektrowin. Týkat se budou samozřejmě správného nakládání s odpady, recyklace a dalšího využití odpadu.

U expozice Na statku bude dále stánek charitativní organizace MOMENT, kde si mohou zájemci pořídit oblečení, hračky a dekorace se sloní tématikou. Děti si budou moci vyrobit slona na památku. Výtěžek z prodeje bude určen projektu Save Elephants, jehož aktivity cílí na ochranu slonů ve střední Africe. Moment tento projekt podporuje dlouhodobě, a to i prostřednictvím prodeje oblečení které lidé odevzdávají už řadu let u východu ze Zoo Ostrava.

Save-Elephants je nadále aktivní zejména v ochraně přírody a slonů ve třech státech střední Afriky – v Kongu-Brazzaville, v Kamerunu a v Čadu a též v České republice, kde se podílí na vzdělávání dětí a šíření osvěty mezi veřejností. Terénní činnost v Africe zahrnuje přímý boj proti pytlákům a překupníkům, monitoring území pomocí fotopastí, investigace ilegálního obchodu se slonovinou a dalšími artefakty z wildlife a práci s místními komunitami v okolí chráněných oblastí, kde pomáháme malozemědělcům s ostrahou jejich polí před slony (pomocí včelích úlů) a před hrochy (pomocí elektrické bariéry). Hlavními novými událostmi posledních měsíců je úspěšné vyšetřování a zatčení překupníka s lebkami lidoopů (goril a šimpanzů) v Kamerunu, import mnoha horských kol a terénního vozu z Česka do Konga, rozvoj aktivit spojených s hrochy v Čadu, pokračování expedic v rámci projektu „Dzamba ya lobi“ v Kongu a také monitoring a jednání s konžskými ministerstvy kvůli možnosti správy jednoho chráněného území, jehož ochrana však dlouhodobě v reálu neexistuje.

SLONI V OHROŽENÍ

Slon indický (Elephas maximus) původně obýval oblasti o rozloze 9 miliónů km2 (od Iráku k Číně a na jih po Cejlon). Přeměnou jejich přirozeného prostředí hlavně na zemědělskou půdu došlo k prudkému poklesu počtu zvířat i rostlin. Dnes žijí indičtí sloni na velice fragmentovaném území o celkové rozloze méně než 0,5 miliónů km2 – obývají tedy pouze 5 % původní plochy! Velikost volně žijící populace je odhadována na 50 000 jedinců. V Červeném seznamu jsou vedeni v kategorii „ohrožený“ (Endangered).

Slon africký (Loxodonta africana) obýval původně téměř celou Afriku (dokonce se vyskytoval i na Sahaře v době, kdy byla ještě zelená). Jejich stavy snižují zejména ilegální zabíjení a obchod se slonovinou, dále zábor půdy. Velikost volně žijící populace stále klesá a zatímco před pár lety byla odhadována na 600 000 jedinců, v současné době poklesla početnost na cca 415 000 jedinců. Každoročně je kvůli klům v Africe zabito 30 až 40 000 slonů, tj. asi 100 slonů denně! V Červeném seznamu byl slon africký savanový donedávna veden v kategorii „zranitelný“ (Vulnerable), aktuálně je už také řazen v kategorii „ohrožený“ (Endangered).

(sd, Zdroj: TZ Zoo Ostrava)

Příbuzné články