Podzim na poli a v chalupě ve Valašské dědině

Ukázky zpracování lnu, ochutnávky tradičních jídel, pletení košíků, pečení podplameníků či placek z brambor nebo třeba vaření povidel… Také to je připraveno ve Valašské dědině ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm na sobotu 10. září 2022. Tematický program nazvaný Podzim na poli a v chalupě začne už v 9 hodin a potrvá až do odpoledních hodin. Letos se zde zaměří zejména na zpracování lnu.

Pořadatelé z Valašského muzea v přírodě na svých stránkách vzkazují: „Potěší nás, přijdete-li si s námi společně zavzpomínat na podzimní čas s pracemi, které se z našeho života vytratily, potěšit se, zazpívat si a třeba i něco zakousnout z tradiční valašské kuchyně.“

Na sobotu bude připraven tento program:

Pasekářská usedlost z Velkých Karlovic - Miloňova – ochutnávky tradičních jídel
Chalupa miškáře ze Študlova – zpracování lnu: rosení lnu, lámání na lamkách a potírkách, vochlování lnu, předení na kolovratech, očesávání tobolek
Blinkova chalupa z Horní Bečvy – výroba březových metel
Mališova usedlost z Lužné – pletení košíků z vrbového proutí
Stánisko z Karolinky – Rákošového – v ohradě podzimní stříž ovcí Valašek
Šturalova pasekářská usedlostz Velkých Karlovic – příprava dřeva na zimu: řezání na cirkulárce poháněné benzinovým motorem
Větrný mlýn z Kladníku Přerova – mletí mouky
Kovárna z Lutoniny – kovářské práce
Usedlost sedláka z Nového Hrozenkova čp. 10 – pečení podplameníků z chlebového těsta
Chalupa starého mládence z Nového Hrozenkova čp. 536 – pečení bramborových placek na plotně sporáku
Obydlí salajkáře z Nového Hrozenkova – venku před kůlnou smažení trnek – vaření povidel
Obydlí bezzemka z Leskovce - strouhání šindelů
Vyhrává beskydská muzika RukyNaDudy z Frenštátu pod Radhoštěm a gajdoš Petr Sovják z Neubuze

Pořadatelé k akci také přibližují: „Kolem svátku sv. Václava se také kopaly brambory a prováděla lehká orba políček. Sklízela se jablka, která se dále zpracovávala, například v sušírnách na křížaly. Další se ukládaly do sklepa pro zimní konzumaci, nebo se z nich lisoval mošt. Stavení se pomalu připravovala na dlouhé zimní období. Hospodyňky nakládaly zelí do škopků, které bylo až do pozdního jara nejčastější složkou potravy Valachů. Děvčata zase chodívala hrabat listí na podestýlku, hospodář s pacholky zajišťoval zásoby dřeva k topení. Dlouhé krkošky se řezaly na menší polena, která se ukládala kolem celého stavení. Také ovce se podruhé stříhaly." 

Podrobnosti najdete také zde.

(hav, foto: nmvp.cz)

Příbuzné články