Noc vědců poprvé i v Karviné

Večer posledního zářijového pátku je již tradičně vyhrazen bližšímu seznámení laické veřejnosti se světem vědy a vědců. Cílem této akce, která vznikla v roce 2005 z podnětu Evropské komise a do níž se již vloni v ČR zapojilo přes dvacet univerzit a čtyřicet dalších vědeckých institucí, je nejen bořit mýty o nedostupné, nepochopitelné a tajuplné vědě, ale také o lidech, kteří se vědou zabývají. Noc vědců také každoročně přináší několik novinek v podobě nově zapojených subjektů či netradičních formátů setkání s vědou. Překvapení pro fanoušky vědy si letos připravila i Slezská univerzita, která letos vůbec poprvé nabídne zajímavá dostaveníčka s vědci a vědou nejen ve svých tradičních opavských součástech, ale také v prostorách své Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné.

Nejen přednášky, ale také workshopy, komentované či interaktivní prohlídky, kvízy, sférické projekce, a dokonce i detektivní hru nabídne Slezská univerzita v Opavě všem, v nichž bez rozdílu věku plane touha po poznání a poznávání. Letošní téma Noci vědců „Všemi smysly“ je velmi široké, a tedy i divácky atraktivní. Letos si ale Slezská univerzita připravila ještě jednu novinku, díky které se svět vědy stane dostupnější pro obyvatele severovýchodního cípu naší republiky. Obchodně podnikatelská fakulta Slezské univerzity, která sídlí v Karviné, se totiž poprvé rozhodla zapojit do Noci vědců samostatným programem. Ve svém areálu Na Vyhlídce návštěvníkům nabídne zajímavé zážitky v podobě molekulární gastronomie, sebepoznání v psychologii, vnímání pohybu, uvědomění si, jak na naše smysly působí marketingové aktivity firem i poznání, jak naše smysly využít třeba jako ochranu před falešnými bankovkami. Všechny nabízené programové body jsou vhodné i pro děti a přístupné hendikepovaným osobám.

„Snažili jsme se vytvořit zajímavý program, který by zaujal všechny, kterým tajemství vědy imponuje, a to bez rozdílu věku. Věříme, že historicky první ročník Noci vědců, který se v Karviné uskuteční, přiláká spoustu zdejších malých i velkých milovníků vědy. Chceme široké veřejnosti ukázat, že i věda může být nejen velmi zajímavá, ale také zábavná. Jsme přesvědčeni, že mimo programu samotného mnohé z účastníků zaujmou prostory univerzitní knihovny či specializovaných učeben, ve kterých bude akce probíhat“, doplňuje Marian Lebiedzik, proděkan pro rozvoj a vnější vztahy Obchodně podnikatelské fakulty.

Podrobný program letošní noci vědců je dostupný na webu www.nocvedcu.cz. Zájemci si zajímavý program mohou vyhledat i mimo jiné podle města či měst, které si přejí navštívit. Letos k nim tedy přibyla i Karviná.

(sd, Zdroj: TZ Slezská univerzita v Opavě)

Příbuzné články