Objevujte štramberské betlémy nejen za okny starých chalup

Jedno z nejpůvabnějších míst Moravskoslezského kraje - městečko Štramberk - stojí za to navštívit i před Vánocemi nebo třeba o vánočních prázdninách. Před pár dny se zde navíc objevily na různých místech a také za okny mnohých domků v centru města různé betlémy. Ty zde budou pro potěchu oka i duše k dispozici až do neděle 2. února 2023. Kouzelná může být třeba procházka vyzdobeným Štramberkem po setmění. Vánoční atmosféru pak také doplní komentované prohlídky nebo v pondělí 26. prosince živý betlém ve zdejším Národním sadu.

Podle organizátorů procházka po malebném Štramberku, kterému se shodou okolností pro jeho krásu říká „Moravský Betlém“, zabere přibližně 2 hodiny. Za okny více než třiceti domů, obchůdků i v kostelících na návštěvníky čekají nejrůznější betlémy, kterým se také říká jesličky.

Letošní novinkou akce Štramberkem za betlémy je zastavení v Muzeu Zdeňka Buriana, kde v jeho běžné otevírací době můžete v přízemí vidět papírové a jiné betlémy ze sbírky města Štramberka a v 1. patře v rámci výstavy 100 let Národního sadu kopii původního betlému z kapičky v Národním sadu.

V informačním centru naleznete také letáček k výstavě s mapou a popisem trasy a můžete si také zakoupit papírový betlém s motivem Štramberka. Kdo bude mít zájem, může se zúčastnit, některé z komentovaných prohlídek, které jsou v pátky 10. a 17. prosince, vždy od 16 hodin. Začíná se u betlému číslo 1, jenž je v kapličce v Národním sadu.

Seznam jednotlivých míst s betlémy je uveden například zde. Doporučujeme si seznam vytisknout a vydat se na prohlídku Štramberku i s ním. Aktuality o vánočním dění ve Štramberku pak můžete sledovat taky na Facebooku, zde je seznam betlémů také zveřejněn.

Připomeňme si, že ústředními tématy betlémů jsou Svatá rodina, Panna Maria a svatý Josef v nuzném chlévě pečující o právě narozeného Ježíška, který leží na seně v jesličkách. Pastýři a orientální Tři králové přinášejí dary, scéna bývá doplněna i zvířaty (vůl, oslík, ovce i jiná) a případně andělem provolávajícím „Sláva na výsostech Bohu a na zemi pokoj lidem dobré vůle“. Betlémy byly a jsou vytvářeny z nejrůznějších materiálů: dřevěné, keramické, papírové, perníkové aj. V některých místech je i tradice živých betlémů, kde jsou postavy představovány živými lidmi ve formě buď statického výjevu nebo i hrané scény.

Do lidového prostředí se betlémy dostaly s reformami Josefa II. na konci 18. století. Josef II. nařídil uzavření některých církevních objektů a betlémy, do té doby stavěné v kostelích, odtud byly vykázány. Tehdy přišlo o zdroj obživy mnoho malířů a pozlačovačů, kteří dosud pracovali hlavně pro církev. Hledali tedy jiný způsob, jak se uživit a začali s betlémy.

Také ve Štramberku je tradice betlémů stále živá a má zde i obrovskou tradici. Mají zde například vzácný betlém pocházející z místního farního kostela Jana Nepomuckého. Neobyčejný je také dřevěný betlém Josefa Cochlara z r. 1920, který vznikl přímo ve Štramberku a nemá žádný přímý vzor. Zvláštností některých betlémů je to, že si u nich Štramberáci dotvářeli pozadí se štramberským motivem. Objevuje se v nich typická Trúba. Tím jako by umisťovali a přivlastňovali si narození Krista právě do Štramberku.

(hav, foto: facebook.com/mestostramberk)

Příbuzné články