Mistrovské repliky českých korunovačních klenotů můžete vidět v Jablunkově

Pokud se nedostanete v lednu 2023 na výstavu pravých českých korunovačních klenot do pražské katedrály sv. Víta, můžete si to vynahradit v Jablunkově. V tamějším Muzeu Bible se od úterý 6. prosince 2022 do 30. ledna 2023 bude konat výstava mistrovských replik českých korunovačních klenotů a mnoha dalších zajímavostí. Vstup na výstavu je ale potřeba dopředu rezervovat.

Mistrovskou repliku Českých korunovačních klenotů a meče bude možné vidět také s mistrovskou replikou středověkého žezla a jablka Karla IV. Svatováclavská koruna se tak pomyslně setká na jednom místě v původní soupravě i s korunovačním mečem.

Formou informačních panelů, vyobrazení a exponátů co nejvěrněji ilustrujících období jejich vlády budou přiblíženy také osudy 22 vladařů napříč pěti staletími.

K nejzajímavějším exponátům bude patřit také ukázka Řádu zlatého rouna a Longinova kopí, kopie slavnostních šatů Marie Terezie a korunovačního pláště Ferdinanda II., oficiální replika Pražského Jezulátka, příklady husitských zbraní, faksimile středověkých listin a další. Celou výstavu doplní některé jedinečné exponáty Muzea Bible v Jablunkově.

Autorem znamenitých replik korunovačních klenotů je jeden z nejlepších českých a evropských zlatníků, legenda mezi šperkaři – Jiří Urban, který realizoval šperky např. pro anglickou královnu Alžbětu II., kříž pro papeže Jana Pavla II., repliku císařské koruny Svaté říše římské a nedávno také repliky cášské či lombardské koruny. Přesnou repliku korunovačního meče zhotovil zbrojíř Patrick Bárta.

Organizátoři předpokládají o tuto výstavu velký zájem. Jelikož je k dispozici pouze omezený počet vstupenek, objednávejte vstupenky již nyní a to nejlépe prostřednictvím rezervačního systému nebo telefonicky. Kontakty najdete na stránkách pořadatele www.muzeumbible.cz.

Můžete se také objednat jako skupina nebo škola (nad 10 osob). Je možné si domluvit i speciální termíny. Aktuality můžete sledovat také na Facebooku.

(hav, foto: facebook.com/muzeumbible)

Příbuzné články