Pestrá výstava betlémů na hradě

Čekání na konec roku si můžete zpestřit třeba také návštěvou výstavy betlémů na Slezskoostravském hradě. Na výstavě, jež potrvá až do 8. ledna 2023, můžete vidět dřevěné a papírové betlémy převážně ze soukromých sbírek. Některé exponáty jsou však zapůjčeny také z muzeí. Obecně se jedná hlavně o betlémy z Moravskoslezského kraje.

Jednou z největších zajímavostí, na kterou se můžete těšit, je betlém z Valašského muzea v přírodě, který vznikl v rámci řezbářského sympozia a každou figurku vytvořil jiný řezbář. Převážná většina papírových betlémů je pak ze soukromé sbírky pana Stanislava Dostála z Přerova. Ten se může chlubit sbírkou o 700 exponátech, na hradě je vystaven pouze jejich zlomek.

V hradní galerii se kromě kochání betlémy také dočtete informace o historii Vánoc a vzniku betlemářské tradice. Po celou dobu výstavy bude v hradní galerii otevřen bar s punčem, horkou čokoládou a hrát budou vánoční koledy. K dispozici je i dětský koutek. Pro děti i dospělé je připraven malý kvíz - vyzkoušejte si svou pozornost.

Po dobu trvání výstavy je hrad otevřen denně od 9 do 18 hodin - výjimkou je Silvestr 31. 12. 2022, kdy bude otevřeno jen do 14 hodin. Výstava je přístupná v rámci běžného vstupného na hrad.

Zvyk stavět betlémy, kterým se také říká jesličky, patří k nejrozšířenějšímu vánočnímu zvyku. Tuto tradici založil v roce 1223 svatý František z Assisi v italské Umbrii. Se svými přáteli přivedli do jeskyně, kterou přeměnili na kapli, živého osla i vola a zinscenovali betlém, v němž pak kněz sloužil první vánoční půlnoční mši. Současné adventní a vánoční výstavy betlémů ukazují, že betlémářská tradice je u nás dosud živá.

Ústředním tématem je Svatá rodina, Panna Maria a svatý Josef v nuzném chlévě pečující o právě narozeného Ježíška, který leží na seně v jesličkách. Pastýři a orientální Tři králové přinášejí dary, scéna bývá doplněna i zvířaty (vůl, oslík, ovce i jiná) a případně andělem. Betlémy byly a jsou vytvářeny z nejrůznějších materiálů: dřevěné, keramické, papírové, perníkové aj. V některých místech je i tradice živých betlémů, kde jsou postavy představovány živými lidmi ve formě buď statického výjevu nebo i hrané scény.

Informace o ostravské výstavě najdete na www.slezskoostravskyhrad.cz.

(hav, foto: slezskoostravskyhrad.cz)

Příbuzné články