Na Gruni budou závodit lyžníci s historickým vybavením

Lyžníci i telemarkové hvězdy svahů z Krkonoš, Orlických hor, Beskyd a dalších míst předvedou v dobových kostýmech a krojích své umění na závodech ve slalomu a jasankrosu. To vše během Mezinárodního mistrovství ČR v historickém lyžování, které se uskuteční už podruhé v Beskydech, konkrétně v sobotu 21. ledna 2023 na Gruni ve Starých Hamrech. Závodů se může zúčastnit každý, kdo má dřevěné lyže a odvahu. Registrace je již spuštěna.

Pořadatelé na svých stránkách elegantspolek.cz píší, že sjezdovka má na kopci téměř čtyřicetiletou tradici provozu. Nachází se na jednom z nejhezčích míst v České republice, v nadmořské výšce 820 m n. m. se severní orientací a nádherným výhledem na Malou Fatru a Roháče.

V rámci Mezinárodního mistrovství ČR v historickém lyžování se můžete těšit na závody ve slalomu a jasankrosu. Slalom či závod lyžařské všestrannosti bude veden dvoukolovým systémem v paralelní slalomové dráze. Součástí závodu bude slalom, skok a krátký výběh. Startovat se bude po dvou v paralelních drahách. Ve druhém kole si dvojice dráhy vymění, do celkových výsledků se časy z obou kol sčítají.

Jasankros – Skicross na jasankách. Zde pořadatelé uvádí: „Startovat se bude ve skupinách po šesti závodnících dle startovního pavouka. Finálové umístění určí vítěze. Každý kontakt, který je prováděn za účelem shození nebo vytlačení soupeře z trati je vítán.“

Účastnit se závodu v historickém lyžování může pouze závodník na dřevěných lyžích („jasankách“), v oblečení odpovídajícím té době. Boty jsou akceptovány pouze kožené, ne plastové lyžáky. V kategorii bez hran nesmí mít lyže jiné než dřevěné hrany a vázání musí dovolit zvednutí paty minimálně 5cm nad podložku, což bude kontrolováno na startu! Z důvodu bezpečnosti bude na startu kontrolována úplnost a bezpečnost vázání, aby nedošlo k tomu, že někomu ujede lyže hned v prvním oblouku. Řemínky musí být všude, kde mají být, nesmí být zpuchřelé, aby se nerozpadly už při minimálním zatížení, a musí být dostatečně dotažené.

Pro diváky bude připraven doprovodný program: exhibice jezdců – dovednost na jasankových lyžích – telemark, skoky, akrobacie, výstava fotografií z předchozích ročníků MMČR v historickém lyžování, beseda ve Staré škole Gruň s Michalem Martínkem a Zdeňkem Frymlem – „Jasanky na Balkáně“ a možná i taneční večer s živou hudbou.

(hav, foto: elegantspolek.cz)

Příbuzné články