Výlet do Nového Jičína můžete spojit se zajímavou výstavou

Muzeum Novojičínska zve na etnografickou výstavu nazvanou Z rajské zahrady, která návštěvníkům představuje rostlinné motivy v regionální lidové kultuře v kombinaci s živou přírodou. Výstava je k vidění až do 28. května 2023 v Novém Jičíně v rytířském sále a kamenné síni Žerotínského zámku.

Organizátoři výstavy vysvětlují, že tematika rostlin je v tradiční lidové kultuře velmi obsáhlá a tvořila významnou oblast znaků či jinotajů, ale také sloužila jako nekonečná estetická inspirace. Uplatňovala se ve výzdobě keramiky, skla, textilu a dřeva. V různých barvách se zpodobňovaly celé rostliny nebo jen jejich samostatné části – poupata, květy, větvičky, úpony, listy a plody. Míru inspirace rostlinami mohou návštěvníci porovnávat za pomoci lisovaných či sušených rostlin.

Ještě do začátku 20. století plnila barevnost v oděvní kultuře i znakovou funkci, měla svůj respektovaný a generacemi tradovaný význam. Ženy a muži nosili odlišné barvy, stejně tak tomu bylo i u stavovského rozlišení ženatý a svobodný. Barevnost také prozrazovala společenské postavení, náboženskou příslušnost či věk.

Součástí výstavy je projekce záznamu pořadu od autorky výstavy Anny Hrčkové Já mám doma trnku, který měl premiéru v roce 2015 na Mezinárodním folklorním festivalu ve Strážnici. Pojednává o plodech a plodinách v lašských a valašských lidových písních i tancích.

Další informace najdete na www.muzeumnj.cz/zerotin.

(hav)

Příbuzné články