V Karviné na výstavě „ožívá“ panovník Rudolf II.

Zavítejte do časů Rudolfovy vlády, kdy se Praha stala nejen císařskou rezidencí, ale i evropským kulturním a vědeckým centrem. Na zámku Fryštát v Karviné je k vidění až do konce února 2023 speciální výstava věnovaná výstřednímu císaři Rudolfu II. Habsburskému. Unikátní multimediální expozice poodhaluje různá tajemství panovníkova života a představuje i celou řadu zajímavých exponátů.

Návštěvníky výstavou provede samotný „digitálně oživený“ Rudolf II. Na stránkách www.zamek-frystat.cz se můžete také dočíst, že přiblíží jak své málo známé mládí a cestu za vzděláním do Španělska, tak unikátní sbírky, které po většinu života shromažďoval. Zároveň „rozdmýchá oheň poznání“ v alchymistické laboratoři. Pomocí hologramů nás Rudolf II. seznámí i se svými symboly majestátu (všemi korunami, kterými byl za svůj život korunován) a nejvýznamnějšími předměty svých sbírkových kolekcí umístěných dnes povětšinou mimo Prahu a Česko. Výstavního Rudolfa II. na multivideomappingu zpodobnil utajovaný syn Jana Wericha – tedy onoho již zmíněného Císařova pekaře a Pekařova císaře – herec, dabér, moderátor, ale také ekonom a pedagog Jiří Werich Petrášek.“

Rudolf II. byl známý svou fascinací alchymií a okultními vědami, stejně tak vášnivě obdivoval umění a sbíral nejrůznější rarity. V expozici je možné nahlédnout do kabinetu kuriozit a kunstkomory nebo zjistit, jak fungovala renesanční alchymistická laboratoř. Mezi nejzajímavější exponáty patří preparovaná zvířata oděná do nejrůznějších kostýmů nebo sbírka polodrahokamů a mušlí.

Návštěvníci se také dozví o císařově komplikovaném vztahu k bratru Matyášovi, jak to bylo s potencionálními nevěstami i faktickými milenkami, nebo to, že jeho nemanželský syn Julius Caesar d´Austria brutálně zavraždil mladou dívku. Tyto a další události jsou představeny mimo jiné i formou diorámat – vyřezávaných figurek zakomponovaných do scén umístěných do truhlic.

Otevřeno je od úterý do neděle od 9 do 16 hodin. Poslední vstup je v 15.15 hodin.

Více informací najdete na www.zamek-frystat.cz.

(hav, foto: facebook.com/karvina.oficialni.stranka.mesta)

Příbuzné články