V ostravské zoo se můžete potkat s mláďaty vyder či skotačivým telátkem

I když je zima a sníh, při návštěvě ostravské zoologické zahrady na návštěvníky vždy čeká nějaké překvapení či milé setkání. Pokud budete mít štěstí, můžete se v zoo například setkat s různými mláďaty letos či loni narozenými. Například v lednu 2023 se narodilo mládě tura domácího dahomey. A vzhledem k mírnějšímu průběhu zimy je možné někdy pozorovat ve venkovním výběhu hravou vydří rodinku i s mláďaty, jež se narodila loni v létě.

Na stránkách Zoo Ostrava chovatelé píší, že rodiče vydřích mláďat se svými potomky komunikují zvláštními pískavými i jinými zvuky. Vydry malé, které jsou nejmenším druhem vydry, jsou velice komunikativní zvířata a jejich zvukový repertoár je bohatý. Také dospělé vydry mezi sebou udržují neustále zvukový kontakt. Na rozdíl od našich vyder říčních, které jsou samotářské a samice se se samcem potkávají jen během poměrně krátkého období páření, žijí vydry malé v poměrně početných vícegeneračních rodinných skupinách tvořených rodičovským párem a různě starými mláďaty.

Vydra malá obývá převážně porosty mangrovů a sladkovodní mokřiny v Bangladéši, jižní Indii, Číně, Nepálu, Taiwanu, Vietnamu, Malajsii, Velkých Sundech a na filipínském ostrově Palawan. Jako všechny vydry dobře plave a potápí se, ale tráví také mnoho času na březích vod. Má zakrnělé plovací blány a zkrácené drápy. Živí se vodními živočichy – kraby, žábami, rybami apod., ale také malými ptáky a savci. Je vedena v Červeném seznamu (IUCN Red List of Threatened Species) jako zranitelný druh (Vulnerable), její počty klesají v důsledku ztráty přirozeného prostředí přeměnou na čajovníkové, kávové a další plantáže a v důsledku úbytku potravních zdrojů.

Informace o zoo, aktuální otevírací dobu a další podrobnosti najdete na stránkách www.zoo-ostrava.cz.

(hav, foto: zoo-ostrava.cz, facebook.com/ZooOstrava)

Příbuzné články