Kam na běžky v Beskydech?

Chtěli byste si zalyžovat na běžkách v Beskydech? Přinášíme pár tipů na výlety do oblasti Pusteven, na Jablunkovsko, na Bílou či do Velkých Karlovic.  

Jednou z nejoblíbenějších běžkařskou lokalitou je okolí Pusteven. Dostanete se zde například sedačkovou lanovkou z Trojanovic – Ráztoky. V okolí Pusteven najdete celkem 74 km běžeckých tratí různé náročnosti. K nejvyhledávanějším běžeckým trasám s krásnými výhledy patří nenáročná hřebenovka směrem na Radhošť nebo na Martiňák. V dřevěných kolibách na Pustevnách navíc najdete možnost občerstvení, třeba v podobě tradičních frgálů nebo valašské kyselice. Aktuality hledejte na www.pustevny.cz/bezky.

Zajímavé možnosti pro milovníky běžkování popisuje například webová stránka travelking.cz. Zde se doporučuje například zamířit na pomezí Česka, Slovenska a Polska. Středobodem zimních sportů je zde lyžařský areál v Mostech u Jablunkova, kde lze také nastoupit na běžecké stopy. Většina stezek vás zavede na západ do centra Beskyd, na východě se podíváte k horské chatě Gírová nebo ještě dále do slovenské části Beskyd. Tip na okruh: Ski Areál Mosty – Tunel – Celnice – Studeničný – Tunel – Ski areál Mosty (9,6 km)

Zajímavé mohou být také lyžařské běžecké trasy kolem Bílé. Také zde se strojově upravují stopy v okolí lyžařského areálu a jsou zde také vcelku bohaté možnosti občerstvení a dalších služeb. Bílá je vhodná i na běžkování s dětmi. Trasy začínají na parkovišti u hotelu Pokrok na Bílé a jsou barevně značené, nejnáročnější z nich je žlutá.

Trasy:
červená: Bílá – Staré Hamry – Bílá (33,2 km);
modrá: Bílá – Mezivodí – Bílá + osvětlený okruh v obci Bílá (19,8 km);
zelená: Bílá – Samčanka – Kozí hřbety – Bílá;
žlutá: Bílá – Sedlo pod Bobkem – Bumbálka – Bílá (21 km).

Podrobné informace k jednotlivým tratím a mapku najdete na www.skibila.cz/zima/bezecke-trate.

Vyrazit na běžky můžete třeba také do Velkých Karlovic a okolí. Nachází se zde více než 10 tras na běžky od krátkých kolem 5 km až po ty dlouhé až 16 km. Doporučována je třeba trasa: Velké Karlovice (Pepicentrum) – Machúzky – Razula – Galik – točna Karlovské 50. Na webu travelking.cz píší: „Terén trasy je rovinatý, pohybovat se budete především po loukách. V úseku Machúzky – Razula je možné na lyžích bruslit. Trasa je vhodná i pro začátečníky, můžete si tu vyzkoušet své dovednosti. Občerstvení vás během cesty čeká v restauracích v Pepicentru, Machúzkách a Razule, ochutnat můžete i valašské speciality.“

Tratí je samozřejmě daleko více, oblíbená je třeba ta z Visalájí na Gruň. Další inspiraci najdete například na výše uvedených webových stránkách nebo kupříkladu na stránce www.beskydy.cz, kde je k dispozici i seznam upravovaných tras. Aktuality najdete také zde.

(hav, foto: pustevny.cz)

Příbuzné články