Masopustní veselí zavítá i do centra Ostravy

Tradičním masopustním veselím ožije v úterý 21. února 2023 centrum Ostravy. Už od 10 hodin začne na Masarykově náměstí masopustní jarmark, kde nebude chybět ani masopustní zabíjačka. V 15 hodin pak bude zahájen hlavní masopustní program. Ostravané se mohou těšit také na maškarní průvod. Bude se nejen zpívat a hrát, ale i tančit.

Níže uvádíme základní programové body, uvedené časy jsou orientační:

Pravá masopustní zabijačka
10.00 Vynášení pašíka, vyprávění řezníka Krkovičky a začátek masopustu
14.45 Sláva masopustu aneb zabijačková polévka za kačku

15.00 Zahájení / vystoupení účinkujících
17.00 Slavnostní předání masopustního práva za účasti starosty městského obvodu Moravské Ostravy a Přívozu a zahájení maškarního průvodu
17.15 Maškarní průvod centrum Moravské Ostravy
18.00 Roztančené náměstí, loučení s masopustem
18.15 Zabíjení kozla a Pochovávání basy
19.00 Smuteční průvod s basou okolo náměstí

Během masopustu, který se bude konat v duchu ostravských pověstí, se představí např. sbor dobrovolných hasičů Pustkovec, muzikanti z Polanky, divadlo Stará aréna Ostrava, umělecký soubor Generace z Klimkovic, dětská část Slezského souboru Heleny Salichové nebo dětský folklorní soubor Hlubinka.

Připomeňme si, že masopust je slavnostní období mezi Vánocemi a postní dobou. Zatímco jeho počátek, který nastává po svátku Tří králů (6. ledna), má pevné datum, tak jeho konec na Popeleční středu je závislý na datu Velikonoc a končí tak v rozmezí od poloviny února do počátku března.

Masopustní zvyky mají zřejmě původ v předkřesťanských slovanských oslavách konce zimy. V původním smyslu jde o „opuštění masa“ (slovo karneval pochází nejspíš z italského carne levare, „dát pryč maso“). Masopust pak představoval období hodování a veselí mezi dvěma postními dobami. Během něj probíhaly taneční zábavy, zabijačky a také svatby. Vrcholí posledním čtvrtkem tohoto období, zvaným Tučný čtvrtek, spojeným se zabijačkou a hostinou. Poslední tři dny, tedy o masopustní neděli, v pondělí a úterý, které jsou zvány ostatky, končiny, fašank či přímo masopust, se konají různé rituální úkony, průvod masek, scénické výstupy a končí taneční zábavou.

Všechny informace najdete také na stránkách www.masopustostrava.cz.

(hav, foto: facebook.com/masopustostrava)

Příbuzné články