Do obřího včelího úlu se můžete podívat v centru Ostravy

Ostravská galerie Dvorana se před pár dny proměnila v dřevěný labyrint včelího úlu díky ojedinělé interaktivní a vzdělávací akci s názvem Včela – Cesta do včelího města. Výstava bude trvat minimálně do konce srpna 2023 a navštěvovat ji můžete každý den kromě pondělí v budově radnice městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz na náměstí Dr. E. Beneše.

Výstava je lákavá svou formou nejen pro děti, ale také pro dospělé. Přibližuje včelu medonosnou a její životní cyklus i princip fungování včelího společenstva ve snaze porozumět jeho tajemství. Ukazuje, jak se chovat v soužití ve větším společenství, starat se o domov i potravu a chránit své blízké. V úvodu „na medové louce“ na návštěvníky čeká stolní hra, která je zároveň průvodcem včelího labyrintu. Kdo se dostane až na konec hry, získá heslo ke vstupu do chrámu Královny. Ve včelím úlu si návštěvník vyzkouší všechny role včely dělnice. Na točícím stole uvidí vývoj od vajíčka po včelu. Baterkou ve včelím úlu najde vetřelce a zloděje, kteří nemají v úlu co dělat. Díky kartáčovým pantoflům očistí včelí komnatu.

Svým scénografickým pojetím prostoru a zapojením všech smyslů jde o unikátní moderní vzdělávací projekt. Malí návštěvníci prožijí dobrodružství, spoustu zábavy a díky zajímavým úkolům projdou úchvatným včelím městem, plným vizuálních i zvukových efektů, až ke chrámu samotné včelí královny. Ta má pro své objevitele připraveno sladké překvapení.

Součástí výstavy je i luční kavárna nebo obchůdek se včelími sladkostmi a drobnými dárečky. Výstava je pro návštěvníky otevřena od úterý do pátku od 15 do 19 hodin, v sobotu od 10 do 18 hodin, v neděli pak od 14 do 18 hodin. Dopolední hodiny pracovního týdne jsou vyhrazeny školám.

Další informace o této nevšední výstavě najdete například na zde.

(hav, foto: moap.ostrava.cz)

Příbuzné články