Nechte se omámit historií cyklistky

„Býti cyklistou, to chce styl,“ hlásá pozoruhodná výstava, jež je věnována fenoménu cyklistiky. Můžete ji navštívit až do 30. června 2023 v prostorách Slezskoostravského hradu. Výstava, kterou připravil ostravský Kulturně sportovní spolek Elegant, nabízí průřez historií a technickým vývojem kol. Obsahová část výstavy mapuje vůbec poprvé počátky cyklistiky na severní Moravě.

Organizátoři věří, že výstava splní své poslání a posílí zájem veřejnosti o historii cyklistiky či podpoří městskou cyklodopravu v Ostravě. Koncept výstavy je rozdělen do tří částí. První část s názvem „Fenomén cyklistika“ prezentuje historii a technický vývoj kola. „Kdo má kolo, má křídla“ je výstižný název druhé části výstavy, která potěší všechny milovníky silniční cyklistiky. Závěr výstavy „Na kole šik“ je věnována městským kolům a podpoře cyklodopravy v Ostravě.

Pořadatelé výstavy na svých stránkách také uvádí, že se návštěvníci mohou těšit „odrážedla, kostitřasy, vysoká kola, bezpečníky, karbidové lampy a další cyklistické klenoty i kuriozity.“ Panely jsou nabité informacemi, historickými fotografiemi a dokumenty z cyklistické historie.

Druhá část výstava s názvem „Kdo má kolo, má křídla“ je „návratem ke kořenům silniční cyklistiky, kde se snoubí přátelství, nadšení a překování vlastních limitů.“ Připravena je sbírka závodních kol, která prezentuje technický vývoj silniční cyklistiky.

Poslední část výstavy je věnována historii městských kol od roku 1930 a podpoře městské cyklodopravy v Ostravě. Návštěvník uvidí ukázky restaurovaných městských kol, originální městská kola postavená na míru i recyklovaná kola jednoduše upravená pro městský provoz.


Podrobnější informace naleznete zde případně na stránkách Slezskoostravského hradu.

(hav, foto: elegantspolek.cz)

Příbuzné články