Další festival s typickou tvarůžkovou vůní je tady

Centrum Olomouce ožije už 6. ročníkem festivalu, jenž se pořádá na počest typické hanácké speciality – olomouckým tvarůžkům, které se vyrábějí v Lošticích už několik staletí. V sobotu 15. a v neděli 16. dubna 2023 si díky Olomouckého tvarůžkového festivalu na své přijdou zejména milovníci dobrého jídla i pití. Těšit se ale také můžete na zajímavý kulturní program, třeba koncert kapely Mňága a Žďorp. Festival spojený s ochutnávkou tvarůžkových specialit a regionálních piv se bude konat v centru Olomouce na Horním i Dolním náměstí. Vstup na akci je zdarma.

Program bude začínat po oba dny vždy od 10 hodin a potrvá do přibližně 18 hodin. Návštěvníci festivalu ochutnají tvarůžky v teplé i studené kuchyni v široké nabídce místních restaurací, které propagují  tradiční hanáckou gastronomii. Nebudou chybět ani takové speciality jako tvarůžkové dezerty a pivo z hanáckých minipivovarů.

Z bohatého programu vyberme třeba vystoupení hanáckého mužského pěveckého sboru Rovina či folklórních souborů Haná Velká Bystřice, Záletníci, Haná Přerov, Hanácká mozeka Litovel. K dispozici bude také vaření s šéfkuchařem Romanem Paulusem či Sandrou Pogodovou. Sobotní program pak ukončí koncert Natálie Tichánková a kapely 4GOOD

V neděli se bude opět vařit, ale také zpívat a hrát. Přijede třeba cimbálová muzika Primáš z Přerova, dětské lidové muziky a folklórní soubory, divadlo Cirkus trochu jinak či kouzelník Karel Pomahač. A od 17 hodin zahraje populární valašskomeziříčská Mňága a Žďorp.

Kromě toho všeho budou připraveny dílničky pro děti či prodej regionálních produktů. Cyklisté budou mít také možnost se zapojit do sobotní Tvarůžkové cyklojízdy, která povede z Loštic.

A co jsou vlastně ty tvarůžky? Olomoucké tvarůžky jsou zrajícím sýrem vyrobeným z netučného kyselého tvarohu. Mají zcela ojedinělou pikantní chuť, typickou vůni, povrch se zlatožlutým mazem a soudržnou poloměkkou až měkkou konzistencí s patrným světlejším jádrem. Tvar má zpravidla podobu kotoučků, kroužků, tyčinek, nebo nepravidelných kousků. Mají charakteristickou a nezaměnitelnou chuť a vůni způsobenou (proteolytickým) rozkladem bílkoviny sýra při zrání. O jejich historii se více můžete dozvědět třeba na www.tvaruzky.cz.

Program celého festivalu a další informace pak najdete na tvaruzkovyfestival.olomouc.eu.

(hav, foto: tvaruzkovyfestival.olomouc.eu)

Příbuzné články