Dny památek na Jihu provedou nejlidnatějším ostravským obvodem

Také letos se milovníci oblíbeného festivalu Dny památek na Jihu, který se zaměřuje na historii obvodu Ostrava – Jih, mohou těšit na spoustu zajímavých akcí, zejména komentovaných vycházek. Osmý ročník se bude konat od čtvrtku 13. do neděle 16. dubna 2023 a nabídne čtyři zcela nové trasy vycházek. Starší okruhy pak budou doplněny o nové poznatky, které se podařilo od loňských ročníků získat. Celým festivalem bude provázet Petr Lexa Přendík. Vstupné na akce je zdarma, je však potřeba rezervace.

Dny památek na Jihu se letos budou konat krátce před Mezinárodním dnem památek a historických sídel, který připadá každoročně od roku 1982 na 18. dubna. Chybět nebude fotoprojekce unikátních historických fotografií, a to ještě v nezvyklém prostředí – návštěvníci je zhlédnou ve čtvrtek 13. dubna na jednom z největších stříbrných pláten na Ostravsku – v kině Luna, které poskytne nevšední zážitek.

V pátek 14. dubna budou mít zájemci poprvé v historii obvodu možnost projít všechna zákoutí radniční budovy a dozvědět se zajímavosti z její minulosti. Víkend 15. a 16. dubna pak nabídne osm komentovaných vycházkových okruhů napříč Jihem, přičemž na milovníky historie čekají čtyři zcela nové trasy komentovaných vycházek, které povedou Závodní ulicí, zábřežským hřbitovem, návštěvníci se dále seznámí s historií církevních památek v Zábřehu a zavítají také do sídliště Nové Výškovice.

Do kina Luna bude vstup na vstupenku, která bude zájemcům vydána zdarma, na radniční okruhy je potřeba si rezervovat místo vzhledem k omezené kapacitě prohlídek, komentované vycházky jsou všechny přístupné zdarma a bez předchozí rezervace. Komentované prohlídky radnice si rezervujte ve všedních dnech v rozmezí 8 až 12 hodiny na tel. č. 605 292 238. Bližší informace k akcím naleznete u jednotlivých událostí na stránkách pamatkynajihu.cz.

Den památek slouží také k zamyšlení nad stavem památek, nad jejich zranitelností, neuváženými činy nebo zanedbáváním. Ačkoliv na území našeho obvodu příliš kulturních památek nemáme, stojí zde mnoho zajímavých objektů, které stojí za uchování pro příští generace. Mnohdy je stav těchto památek neutěšený. Můžeme se tak nad nimi zamýšlet. Vyvstává před námi otázka, které další objekty by se mohly v budoucnosti stát kulturními památkami.

(hav, foto: pamatkynajihu.cz)

Příbuzné články