Na státní hrady a zámky budou mít děti vstup zdarma

Národní památkový ústav si letos připomíná 20 let své existence a to je důvod k oslavě. Památkáři tedy zvou: „Přijďte s dětmi na některou z našich památek o víkendu 22.–23. dubna nebo na Mezinárodní den dětí 1. června 2023. V tyto dny budou mít všechny děti, kterým ještě nebylo 18 let, vstup zdarma.“ V Moravskoslezském kraji tak bude zvýhodněné vstupné třeba na zámku v Raduni, Hradci nad Moravicí či Janovicích u Rýmařova nebo na bývalém Dole Michal v Ostravě. Vydat se ale můžete i někam dál.

Vstupné pro děti zdarma platí pro většinu prohlídkových okruhů otevřených v daných termínech. Výjimkou mohou být akce, které v prostorách památek připravují jiné subjekty, např. kulturní program nebo speciální prohlídkové trasy. Přesné informace najdete na webových stránkách jednotlivých památek. Seznam objektů najdete na www.npu.cz/seznam-pamatek.

Vstupenky si můžete zakoupit přímo na pokladnách nebo online na webových stránkách objektů. Slevu uplatníte v nákupním košíku, kde si nejprve vyberete vstupenku a v dalším kroku u dětí vložíte slevový kód „2023“. Následně se u dětí cena změní na nulovou. Sleva platí pro všechny, kterým ještě nebylo 18 let.

Národní památkový ústav je odbornou organizací památkové péče, má statut výzkumné organizace, přispívá k ochraně a obnově památek, a to nejen těch, které sám spravuje. Patří mezi nejvýznamnější kulturní instituce v zemi. Vznikl 1. ledna 2003 sloučením Státního ústavu památkové péče a Státních památkových ústavů působících v krajích. Další informace o této státní instituci najdete na www.npu.cz.

(hav, foto: www.zamek-radun.cz)

Příbuzné články