Májová Plesná nabídne pestrý dvoudenní program

Také program 25. ročníku tradiční jarní akce nazvané Májová Plesná přinese zajímavý program pro všechny generace. V centru Plesné se bude v neděli 30. dubna a v pondělí 1. května 2023 muzicírovat, tančit, šermovat nebo třeba koštovat guláš a popíjet chutné nápoje.

Neděle 30. dubna
V letošním roce zahájí dvoudenní festival tradiční stavba májky, které bude od 14 hodin předcházet její zdobení pentlemi a krepovými papíry. Od 15:30 se děti mohou těšit na zábavné hry a soutěže ve středověkém duchu od Společnosti herců a šermířů Keltik a vyzkoušet si tak například střelbu z kuše. Od 16:30 se nad hlavami návštěvníků představí draví ptáci, jejichž komentovanou ukázku povede známý sokolník Jean van Coppenolle. Nechybět bude ani čarodějnický průvod. Průvod, který začne po sokolnické ukázce u DDM Plesná, bude zakončen pálením čarodějnice a opékáním párků.

V 18 hodin se pozornost přesune k pódiu. Hudební program zahájí kapela Acoustica, která vznikla v roce 2009 v Ostravě. Čtveřice muzikantů, opírající se o bohaté zkušenosti z domácích i zahraničních angažmá v oblasti rockové, taneční i vážné hudby se zaměřila na interpretaci slavných hitů předních rockových kapel 20. století v netradičním pojetí akustických nástrojů. V podání akustických kytar, violoncella a perkusních nástrojů kapela interpretuje skladby od Erica Claptona, Ozzy Osbourna, Alice Coopera, Rolling Stones, Pink Floyd, Led Zeppelin, Kiss, AC/DC, U-2 a dalších.

Následovat bude vystoupení havířovských hard rockerů Bastard. Tato kapela měla v devadesátých letech slušně našlápnuto třeba jako předkapela slavných Kabátů na jejich turné. Po dlouhých dvaceti letech se rozhodli pro comeback, aby se opět vrátili na pódia. Nedělní program zakončí kapela Maraton, která je na hudebním poli od roku 1976, kdy se do povědomí fanoušků dostala coby Farabestaz. O tři roky později si museli změnit název, se kterým se zúčastnili hned několika soutěží, koncertovali po Česku, Slovensku, Polsku a taky Německu.

Pondělí 1. května
První máj se ponese v tradičním folklorním duchu. V dopoledních hodinách projede obcí žebřiňák tažený koňmi, na němž zahrají, zazpívají a při zastávkách i zatančí členové folklorního souboru Opavica se svou dechovou kapelou. Ve 13 hodin bude zahájen Gulášfest, jehož se i v letošním roce účastní oblíbené a prověřené týmy, ale svůj guláš představí také např. Rádio Čas a Rádio Čas Rock. Kromě soutěžních gulášů bude k dispozici také široká nabídka občerstvení nejen od místních spolků (Hasiči, Sokoli nebo Spolek důchodců), ale také od místních podnikatelů a dalších prodejců, kteří přivezou také regionální potraviny.

Ve 14 hodin začne hlavní program, jímž bude provázet Roman Harok, známý ostravský herec a zpěvák z Národního divadla moravskoslezského. Představí se čtyři folklorní soubory - dětský folklorní soubor Holúbek, národopisný soubor Břeclavan, soubor Hanačka z Litovle či slezský folklorní soubor Opavica.

Po vyhlášení nejlepších gulášů podle odborné a laické poroty přijde hřeb večera prvního máje, a to slovenská kapela Kollárovci, jejichž hudba souzní s motem letošního ročníku Májové Plesné, a to je odkaz k tradici a lidové kultuře. Kollárovci ve své tvorbě vycházejí ze slovenské lidové písně a propojují minulost se současností. V jejich podání můžete slyšet snoubit tradiční lidové nástroje – cimbál a housle s bicími nástroji.

V průběhu prvního máje potěší také doprovodný program, a to ukázky lidových řemesel jako jsou například kováři či dráteníci. Prohlédnout budete moci venkovní expozici věnovanou historii Májové Plesné a zajímavostem o plesenském nářečí a folkloru. Oblíbené bude jistě také focení se ve fotopanelu krojované rodiny, který zhotovila malířka Alžběta Dirnerová podle dochovaných záznamů klimkovických krojů, jejichž obdoba se předpokládá pro typický lidový oděv také v Plesné.

Více informací najdete na plesna.ostrava.cz.

(hav, foto souboru Holúbek: holubek.cz)

Příbuzné články