1. máj v Zoo Ostrava: Den pro zoologické zahrady

Jak fungují moderní zoologické zahrady? Jak pomáhají tyto instituce při záchraně ohrožených druhů? A mohou pomoci ochraně přírody i mimo své brány na opačném konci zeměkoule? Odpovědi na tyto i další otázky se dozvíte, pokud na 1. máje navštívíte vybrané české a slovenské zoo sdružené v Unii českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO). Ve většině také mohou zamilované páry využít rozkvetlý strom pro prvomájové políbení.

Program v ostravské zoologické zahradě bude probíhat od 10 do 16 hod. Aktivity pro malé i velké návštěvníky připravili pracovníci zoo ve spolupráci se třemi moravskoslezskými školami (ZŠ Bohumín-Záblatí, ZŠ Školská Karviná a ZŠ a MŠ Raškovice). U několika zastavení v areálu se zájemci dozvědí řadu zajímavostí o činnostech moderní zoologické zahrady, které většinou nejsou na první pohled zřejmé, zejména úsilí o zachování biologické rozmanitosti. Děje se tak jednak záchrannými chovy ohrožených druhů živočichů v lidské péči (ex situ), ale také podporou záchranných projektů probíhajících v místě výskytu těch nejohroženějších zvířat (in situ) a v neposlední řadě i ochranou místní biodiverzity, tj. živočichů a rostlin vyskytujících se volně v areálu zoo. Zároveň se seznámí s možnostmi a příklady, jak každý z nás může přírodě pomoci, mnohdy velmi jednoduchými kroky a opatřeními. I třeba jen tím, že přijdou do zoo (nejen na 1. máje), protože 3 koruny ze vstupu každého návštěvníka putují na speciální účet, z něhož jsou pak podporovány záchranné projekty v různých částech zeměkoule, ale také kousek od Ostravy (více informací zde).

Představíme také konkrétní příklady projektů, kdy aktivní ochranářská opatření přímo v terénu pomohla důležitému druhu odvrátit nepříznivou situaci. Ukazuje se, že ochrana přírody může být efektivní i úspěšná. Poukazuje na to i globální hnutí „Reverse the Red“ vyhlášené Mezinárodním svazem pro ochranu přírody (IUCN) a Světovou asociací zoologických zahrad a akvárií (WAZA), ke kterému se přidala i Zoo Ostrava spolu s dalšími českými a slovenskými zahradami.

Po celý den také budou probíhat komentovaná setkání. Od 1. května v harmonogramu přibydou velbloudi, žirafy nebo obyvatelé pavilonu Papua. Většina setkání již bude probíhat každý den:

  • KAŽDÝ DEN

9:30     pandy

10:00    medvědi a hulmani

11:00    mandrili

11:30    makaci

12:00    šimpanzi

začátek 13–13:30 denní péče o slony 

14:00     vydry

14:30     hroši

15:00     velbloudi

15:00    medvědi a hulmani

17:45     medvědi a hulmani

  • POUZE VYBRANÉ DNY

ST 10:30 obyvatelé pavilonu Papua

ÚT, ČT, SO 13:00 ary

SO, NE (+ svátky) 13:30 žirafy

Zamilované páry mohou také v areálu zoo využít pro tradiční prvomájové políbení řadu rozkvetlých stromů.

(sd, Zdroj: TZ Zoo Ostrava)

Příbuzné články