Na kole okolo Slezské Harty, anebo lodí přímo přes ni

Turistická sezóna na Slezské Hartě začíná. Kromě atraktivních plaveb elektrolodí je okolí přehrady čím dál zajímavější i pro cyklisty. Díky novým dvěma úsekům má cyklostezka už 11 kilometrů. Cyklostezka se bude budovat i dále tak, aby se po ní dala v budoucnu objet Slezská Harta celá. Velkým lákadlem je také plavba přímo po Slezské Hartě.

Nyní se díky dokončení dvou chybějících úseků, jež spojují zátoku v Razové a v Leskovci nad Moravicí, nabízí jedenáctikilometrová asfaltová cyklostezka. Je atraktivní svou blízkostí k vodní hladině Slezské Harty, při projížďce tak cyklisti můžou obdivovat malebné zátoky, výhledy na jesenický hřeben s Pradědem a okolní sopky. V létě mají příležitost najít osvěžení ve vodě a odpočinek na malých plážičkách. V oblasti je k dispozici i půjčovna elektrokol

Kromě cykloturistiky je pro výletníky velkým lákadlem také plavba přímo po Slezské Hartě. Tu křižují dvě výletní lodě. Stylová replika staré dřevěné plachetnice Santa Maria nabízí zážitek deseti pasažérům. Druhá, modernější elektroloď Harta má kapacitu 45 výletníků. Její spodní paluba je bezbariérová a horní pak vyhlídková. Loď je poháněná ekologicky, bateriemi a doplňkově také solárními panely. Plavební lístky na obě lodě je možné rezervovat na webu mikroregionu Slezská Harta. V květnu lodě vyplouvají o víkendech, od června je pak možnost plavby každý den. Zájemci si také mohou lodě pronajmout.

Údolní nádrž Slezská Harta na řece Moravici je nejmladší přehrada v České republice nacházející se v Nízkém Jeseníku, jihovýchodně od Bruntálu. Nabízí řadu možností, jak aktivně strávit především letní turistickou sezónu. Vyzkoušet můžete nejen koupání, ale i vyjížďky na loďkách, rybaření, jachting a windsurfing.

Výstavba údolní nádrže na Moravici u obce Slezská Harta byla realizována na základě úvah o nutnosti posílení níže ležícího vodárenského zdroje Kružberk. Poblíž nádrže se nachází 780 m vysoký kopec Velký Roudný, největší a nejzachovalejší stratovulkán v České republice. Součástí vodního díla je malá vodní elektrárna.

Přehrada se využívá pro výrobu energie, jako havarijní povodňová ochrana, pro chov ryb, sportovní rybolov, rekreaci.

(hav s využitím informací mstourism.cz, foto: mstourism.cz)

Příbuzné články