Po cestách, kudy kráčely generace havířů

Spolek Stará Karviná zve na komentované procházky starou Karvinou, kterou mnozí znají například z úspěšného románu Šikmý kostel. První procházka se bude konat už v sobotu 20. května 2023 od 13.30 hodin. Průvodci si připravili okruh od šikmého kostela, kolem dolů Gabriela, Barbora a parku Praca zpět ke kostelu.

Spolek uvádí, že procházky jsou určeny pro všechny zájemce o historii staré Karviné a budou se konat ve spolupráci s Ostravským infocentrem každý měsíc. Výtěžek vstupného bude určen na projekt důstojného připomenutí místa, kde se nacházel "nový" kostel sv. Jindřicha.

Pořadatelé na procházku lákají těmito slovy: „Poznejte místa, kde ještě nedávno stálo několikatisícové město, které si dnes příroda bere zpět. Projděte se ulicemi, kde rodiny žily v koloniích, děti chodily do škol a havíři na pivo. Objevte, co se ve staré Karviné ještě zachovalo a porovnejte dnešní stav s dobovými srovnávacími snímky. Vydejte se po cestách, kudy kráčely generace havířů nebo hrdinové ze Šikmého kostela. Příběhem ztraceného města Vás provede Jan Polakovič.“

Trasa vede podle pořadatelů většinu doby po asfaltu, na třech místech jsou schody. Ideální spojení z Ostravy je autobusem č. 531 z Hranečníku. Počet účastníků je z organizačních důvodů omezen a je nutné se rezervovat na stránkách /www.ostravainfo.cz.

Do lokality se ovšem můžete vydat i sami, pomocníky vám mohou být třeba stránky spolku Stará Karviná či jejich Facebook.

(hav, foto: facebook.com/starakarvina)

Příbuzné články