Pěknou nenáročnou cyklostezku najdete v Dolní Lomné

Jedno z nejdelších údolí v Beskydech můžete prozkoumat i na kole. Prodloužená cyklostezka vede z Dolní Lomné až do Horní Lomné. V okolí najdete i různé zajímavosti, třeba Lomňanské muzeum nebo například poutní kostel Povýšení sv. Kříže a pramen Panny Marie Lurdské.

Dolní i Horní Lomná je velmi dobře přístupná všemi druhy dopravy. Nejen z Třince nebo Jablunkova jezdí pravidelné autobusové linky, ale také např. z Orlové přes Karvinou se můžete o víkendech a svátcích pohodlně svézt autobusem. Využít lze také vlakové spojení, v Návsí je však potřeba přestoupit na autobus. Jak se ale uvádí na serveru Tesinskeslezsko.cz, nejideálnějším prostředkem pro poznávání Lomné je však jednoznačně kolo.

Podél toku Lomné vede cyklotrasa, která začíná v Jablunkově, v místní části městská Lomná (cyklotrasa č. 6081), a pokračuje po místní, málo vytížené komunikaci až k železničnímu viaduktu. Odtud již cyklotrasa (č. 6082) vede po samostatné cyklostezce. Je proto ideální také pro rodiny s dětmi, odpočinout si můžete na několika odpočívkách s přístřeškem. Cyklostezka vede podél toku v příjemném stínu okolních stromů a dovede vás až do centra Dolní Lomné a dále až do Horní Lomné.

Doporučována je zastávka v URSUSu – zážitkovém centru, které hravou formou seznamuje s beskydskou přírodou. Kromě vnitřní expozice je návštěvníkům k dispozici také zážitková zahrada. A také o chuťové buňky je postaráno. Dát si zde můžete kávu s domácím jablečným štrúdlem.

V centru obce se nachází Lomňanské muzeum, jehož budova je replikou původní lomňanské školy z roku 1852. O pár kroků dál se nachází Hotel pod akáty s restaurací a možností venkovního posezení.

Další příjemnou zastávkou pak může být iCafé – kavárna a informační centrum v jednom. Odtud pak vede směrem na Kozubovou naučná stezka Krajinou dávných horalů. Navštívit lze také nedaleký Zemědělský dvorek, kde je možné si prohlédnout hospodářská zvířata, která k Lomné neodmyslitelně patří. Kavárna iCafé je zároveň výchozím bodem pro návštěvu pralesa Mionší. Bohužel v roce 2023 prohlídky pralesa Mionší probíhat nebudou. Důvodem je potřeba dopřát klid zdejší fauně. Připomínáme, že vstup do pralesa je bez průvodce zakázán.

Cyklostezka pokračuje dál do Horní Lomné a končí přibližně 1 km před centrem Horní Lomné. Dál již cyklotrasa pokračuje po silnici, kde je však již velmi nízký provoz. Celková délka trasy je cca 10 km a díky minimálnímu stoupání ji zvládnou i děti.

V Horní Lomné – Salajce se nachází poutní kostel Povýšení sv. Kříže a pramen Panny Marie Lurdské. Příjemný odpočinek si mohou cyklisté dopřát v nedalekém parčíku u řeky Lomné.

Dolní i Horní Lomná jsou vyhledávaným turistickým cílem nejen pro krásnou přírodu a klid, ale také se zde konají zajímavé společenské akce. Mezi tradiční patří festival Slezské dny, Festival na Pomezí nebo Vozatajské závody v Dolní Lomné nebo zabijačkové hody v Horní Lomné. Další zajímavé tipy pro návštěvníky Dolní a Horní Lomné najdete také na stránkách www.lomnadolina.cz

(hav, foto: tesinskeslezsko.cz)

Příbuzné články