Blíží se Den matek, nezapomeňte maminkám poděkovat a odměnit je za péči

Maminky jsou naprosto jedinečné a nenahraditelné bytosti, které nás provázejí na cestě životem. Rozdávají lásku, péči, ochranu i pochopení. Berou na sebe mnoho rolí, aby nás provázely životem. 

Stojí při nás v dobrém i špatném a nikdy nemají volno. Maminky vždy dodávají sílu a odměnou jim pak je šťastné a milující okolí. Zaslouží si náš obdiv, úctu a díky na každém kroku. Zejména v této složité době, kdy jsou často pracujícími maminkami, kuchařkami a zároveň asistentkami on-line výuky svých potomků. Vyčerpané, ale trpělivé… A kdy jindy jim dát najevo vděk, než na Den matek, který u nás slavíme druhou květnovou neděli, letos tedy 9. května.

Pár slov z historie

Den matek patří k nejrozšířenějším svátkům a významným dnům vůbec, přestože se na různých místech slaví v různých termínech a vychází z různých tradic. Slaví se jako oslava a pocta všem matkám na všech kontinentech světa a uznávají ho všechna náboženství.

Oslavy matek, mateřství a plodnosti existovaly již ve starověku. Např. v antickém Řecku se slavil svátek plodnosti a matek spolu s uctíváním pohanské bohyně Rhey. Staří Římané slavili Den matek první březnový den. Oslavu nazývali Matronalie a zasvětili ji bohyni Juno, ochránkyni vdaných žen a nastávajících matek.

Předchůdce dnešního Dne matek se slavil už v 16. století jako tzv. Mateřská neděle. Čtvrtou postní neděli dostávali všichni sloužící od panstva volno, aby mohli navštívit své mateřské kostely v rodném místě a u té příležitosti také svoje matky. V Anglii a Irsku zůstalo toto datum i když jako světský svátek Den matek dodnes.

Den matek v Čechách

V Československu se Den matek slavil už za první republiky, poprvé v roce 1923. Jeho propagátorkou byla dcera prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka Alice Masaryková. Po druhé světové válce byl Den matek s nástupem minulého režimu vytlačen a místo něj byl mohutně slaven Mezinárodní den žen. Od roku 1989 se ovšem Den matek postupně do našich tradic vrací a nabývá širšího povědomí i význam

Jakým dárkem svoje maminky letos potěšit?

Většině z nás se okamžitě vybaví kytka, jako nejsnáze dostupný dárek. Je určitě pravda, že tento dárek je ke dni matek nejčastější a určitě velmi vhodný. Nicméně není na škodu rozbít stereotyp a být letos originální.  

Čokoládové pochoutky a bonboniéry. Čokoláda a pochoutky z ní je kromě květin nejčastějším dárkem: Takže pokud naše maminka ráda mlsá, dárek je vyřešen.

Parfémy a kosmetika. V kamenných drogeriích a parfumériích i eshopech nalezneme nepřeberné množství produktů. Stačí jen vědět, jaký typ kosmetiky a vůně maminka používá.

Šperk je věčný a vděčný dárek, který potěší každou ženu a zejména maminku. Můžeme jím poděkovat a vyjádřit téměř vše, co pro nás znamená. Bude ho s hrdostí a láskou nosit. Vždy jí tak budeme na blízku. (sd, foto: Shutterstock)

Příbuzné články