Jarní detox: Jak na očistu duše?

Konečně je zde to kouzelné období probouzející se přírody, rozkvetlých stromů, květin a hřejícího slunce. Jaro je také pro řadu lidi ideálním časem na změny, nové začátky, úklid, hubnutí nebo detox. Pořádek a změny přitom můžeme udělat rovněž v naší hlavě a duši. Zvlášť po tak náročném období, kterého jsme všichni součástí, je očista duše tím nejlepším způsobem, jak opětovně získat ztracenou pohodu, energii, úsměv na tváři a celkovou životní spokojenost.

Úklid těla i duše

Úklid prostředí, které nás obklopujeme, bereme jako samozřejmost. V uklizeném prostoru se cítíme lépe a komfortněji, líbí se nám, když mají věci své místo a v případě potřeby vše snadno najdeme. A víte, že takový „úklid“ je potřeba pravidelně provádět i v našem organismu? Špatné myšlenky, křivdy, negativní emoce, stres, starosti, trápení, to vše zanáší naši duši a způsobuje psychickou nepohodu. Proto je duševní hygiena nezbytnou podmínkou pro celkové zdraví.

Zpomalte

V dnešní době je populární tzv. multitasking. V podstatě se jedná o to, že člověk dělá více věcí najednou a plně se nesoustředí ani na jednu z nich. Je to zvyk, který nám neprospívá. Každodenní a dlouhodobý multitasking může přispívat k bolestem hlavy, vyčerpání nebo pozdější demenci. Pokuste se zpomalit, věnujte se jen jedné činnosti a plně se na ni soustřeďte.

Zkuste digitální detox

V dnešní době máme pocit, že musíme být neustále na příjmu a online. Bez chytrého telefonu a sociálních sítí se už obejde jen málokdo. Lidi dokážou strávit hodiny bezcílným projížděním obsahu na internetu. Neuvědomují si přitom, že takto přicházejí o spoustu svého volného času. Sociální sítě také přispívají k tomu, že se lidé často porovnávají s druhými, což může později vést k depresím, úzkostem a problémům s vlastním sebevědomím. Zkuste na nějakou dobu být offline a omezte používání mobilního telefonu. Můžete začít postupně, třeba tím, že omezíte telefon v době před spánkem. A třeba najednou zjistíte, že se probouzíte mnohem odpočatější. Časem se třeba dopracujete k tomu, že jeho užívání omezíte i přes den, a budete mít mnohem více volného času, který využijete k prospěšnějším činnostem. 

Relaxujte a odpočívejte

Při neustálých pracovních a osobních povinnostech často zapomínáme na dostatek kvalitního odpočinku. Je nejvyšší čas to změnit. Dbejte na kvalitní spánek a najděte si aktivitu, u které dokážete tzv. „vypnout“ a plně se jí věnujte. Uvidíte, že se vaše celková psychická pohoda zlepší.

Radujte se z maličkostí

Myslete pozitivně a vnímejte vše dobré kolem sebe. Soustřeďte se na to, co vám přes den udělalo radost, co se vám povedlo nebo za co jste vděční. Naučte se radovat z maličkostí, vaše tělo i duše se tak naplní pozitivní energií, která z vás bude vyzařovat.

Nebojte se požádat o pomoc psychologa

Se vztahovými, osobními i profesními problémy a trápeními se můžete obrátit na psychologa – odborníka na duševní zdraví. Lidé se tomu ale občas brání, protože mají pocit, že si s tím přece nějak musejí poradit sami. To ale není pravda. Vždyť, když vás něco dlouhodobě trápí po tělesné stránce, také vyhledáte pomoc odborníka. Nezapomínejte proto pečovat nejen o své tělo, ale i o svou duši.

Psychologická poradna Mojra.cz nabízí online konzultace s odborníky přímo z pohodlí vašeho domova. Konzultace probíhají ve formě videohovoru přes Skype, Viber, WhatsApp, Signal, Telegram, Teams, telefonicky nebo emailem. Konzultaci si objednáte jednoduše na stránkách www.mojra.cz.

V případě objednání konzultace na www.mojra.cz uveďte do pole slevový kupon „PROGRAM“ a okamžitě získáte slevu 5 % na všechny typy konzultací s našimi psychology.

Příbuzné články