11 přirozených způsobů, jak si zvýšit hladinu serotoninu v mozku_2/2

Přinášíme dalších pět způsobů jak zvýšit hladinu serotoninu v mozku

7. Omezte konzumaci cukru

Silná chuť na sladké je jedním z nejběžnějších příznaků, které pociťujeme, pokud máme nízkou hladinu serotoninu v mozku.

Proč tomu tak je?

Jednoduše proto, že konzumace cukru a sacharidů má za následek rychlé uvolňování serotoninu, což se projeví okamžitým zlepšením nálady. Tento povznesený stav však nemá dlouhé trvání – může trvat jednu až dvě hodiny, a potom hladina serotoninu začne prudce klesat. Konzumace zdravých sacharidů je proto mnohem rozumnějším řešením, jak si udržet optimální hladinu serotoninu po delší dobu.

8. Začněte pravidelně meditovat 

Mnohé výzkumy potvrdily, že meditace pomáhá eliminovat stres, ale i zádumčivost anebo sklony k úzkostným stavům u jinak zdravých osob.

Pokud tedy uvažujete nad tím, že byste začali meditovat a vytvořili si z meditace návyk, předkládáme vám pár tipů, jak na to:

* Najděte si klidné místo, kde vás nebude nikdo a nic vyrušovat.

* Udělejte si pohodlí. Najděte si polohu v sedě, v níž se cítíte naprosto uvolněně.

* Snažte se udržet ve stavu klidu a vyhnout se zmatku. Jednoduše se pokuste na nic nemyslet. Pokud se vám během meditace v mysli nečekaně vynoří nějaká myšlenka anebo obava, prostě je akceptujte a zkuste se vrátit zpět do uvolněného a bezmyšlenkovitého stavu.

* Během meditace pomáhá, pokud svou mysl na něco zaměříte. Můžete si třeba opakovat nějakou mantru, pozorovat svůj dech nebo si vybrat nějaké jednoduché slovo, které je potřeba opakovat pořád dokola. Pokud meditujete s otevřenýma očima, pomáhá, pokud si vyberete nějaký nehybný, neutrální objekt a na něj upřete svůj zrak

Když zvládnete základní principy meditace a pocítíte její příznivý vliv na život, je jisté, že se začnete pravidelně těšit na každodenní dvacetiminutovou seanci.

9. Sportujte

Jednou z úplně nejlepších věcí, které můžeme pro své tělesné a duševní zdraví udělat, je pravidelně sportovat a cvičit.

Cvičení je zaručený způsob, jak nastartovat tvorbu „hormonů štěstí“ a stimulovat různé části mozku. Analýza mnoha a mnoha výzkumů, ve kterých se sledoval vztah mezi cvičením a náladou, vždy jasně prokázala, že cvičení má jednoznačně antidepresivní účinky.

Jinými slovy, ještě předtím, než budeme automaticky sahat po antidepresivech, dejme šanci cvičení, protože poměr mezi riziky a pozitivy je jednoznačně příznivější v případě tělesné aktivity.

A jaký sport je pro nás nejlepší, pokud se snažíme zvýšit svou hladinu serotoninu v mozku?

Výzkumy se shodují na tom, že aerobní sporty, jako je běh a cyklistika, jsou na podporu tvorby serotoninu ty nejvhodnější.

10. Dopřejte si dostatek vitamínu C

Naše nálada a psychická pohoda silně závisejí na tom, zda přijímáme dostatečné množství vitamínu C, který má mimo jiné antidepresivní účinky.

Serotonin se tvoří v mozku a jiných částech organismu z tryptofanu. Nicméně k tomu, aby mohla nastat reakce, ve které se tryptofan mění na serotonin, jsou zapotřebí další podpůrné látky, jako je vitamín B6, kyselina listová, železo, hořčík, vápník a zinek.

Proto i vitamín C, ačkoliv nepřímo, v nemalé míře napomáhá tvorbě serotoninu.

11. Odstraňujte stres ze svého života tím, že začnete o sebe lépe pečovat

Určité míře stresu se v životě nevyhneme, dokonce platí, že pociťovat trochu stresu je v některých případech vlastně prospěšné. Občasná dávka zdravého stresu nás udržuje ve střehu, dodává nám motivaci a díky tomu jsme připraveni jednat.

Nicméně chronický stres může u některých lidí vyústit v depresi.

Dlouhá období neutuchajícího stresu se mohou projevit ve zvýšené hladině některých hormonů, jako je kortizol. A ten, jak již víme, brání tvorbě serotoninu a jiných důležitých neurotransmiterů v mozku.

Je proto třeba naučit se „vypnout“, dopřát si čas na odpočinek a najít si nějakou radost, zejména v obdobích, kdy máme pocit, že nám nic nejde a valí se na nás všechno špatné. Pokud si chceme udržet dobré duševní a tělesné zdraví, důležité je naučit se uvolnit a uklidnit svou mysl a také si dopřát trochu odpočinku.

Jak jsme již zmínili, zkuste se pravidelně věnovat činnostem, jako je meditace, dechová cvičení, masáže anebo sport. Všechno jsou to účinné prostředky, jak uklidnit tělo, mysl i duši. (sd, ilustrační foto)

Příbuzné články