Návrat dětí do škol: Jak vše zvládnout bez stresu?

Děti se po poměrně dlouhé době postupně vracejí zpátky do lavic. Online prostředí je opět střídáno starou známou třídou, spolužáci už nejsou jen tváře na obrazovce s vypnutým mikrofonem. Zdá se, že se vše postupně vrací do normálu. Překvapivě ale i tak tato změna přináší v mnohých rodinách znepokojení a starosti. A to jak na straně rodičů, tak také dětí. Jak vše zvládnout v klidu a bez zbytečného stresu? Psychologové online psychologické poradny Mojra.cz dali dohromady nejčastější obavy rodičů i dětí a také tipy, jak s obavami rychle zatočit.

Změna režimu…už zase

Rodiny napříč celou republikou si postupně zvykali na distanční výuku dětí. V mnoha domácnostech bylo potřeba zajistit klid, prostor a prostředky pro distanční výuku hned pro několik sourozenců najednou. Každá rodina si tak postupně vytvářela nějaký systém, řád a rutinu, něco, čeho se každý člen domácnosti držel tak, aby se podařilo skloubit povinnosti celé rodiny. Když k tomu přidáme ještě home office některých rodičů, je jasné, že to musel být mnohdy skoro až nadlidský úkol. Návrat do škol znamená pro tuto rutinu a řád změnu. Je potřeba zase přemýšlet nad tím, jak se děti do školy dostanou – stihne je někdo ráno odvést a zase vyzvednout? Pojedou autobusem? Budu mít čas jim odpoledne pomoci s úkoly?

Psychologové Mojra.cz doporučují: Věnujte čas tomu, abyste si nový režim trochu promysleli. Zodpovězte si základní otázky, domluvte se s partnerem. Ideálně do rozhovoru zapojte také děti, vymyslete spolu režim, který bude vyhovovat všem.

Je třeba vše dohnat

Distanční výuku některé děti vnímaly jako příjemný odpočinek. Zjistily, že některým úkolům se dá poměrně jednoduše vyhnout nebo je úplně obejít. Návrat do reality tak v těchto případech může být o to náročnější. A náročné mohlo být také probírané učivo, dětem mohlo chybět názorné přednášení přímo ve třídě a některá témata se jim třeba nepodařilo úplně pochopit. To vše nyní bude potřeba dohnat.

Psychologové Mojra.cz připomínají: Je pravděpodobné, že zejména mladší děti budou v těchto dnech potřebovat vaši pomoc s úkoly i učivem. Pokuste se na ně nebýt příliš přísní, nevyčítejte jim neznalost. Vnímejte spíše jejich snahu než konečný výkon.

Některé děti se návratu do školy bojí

Mnohé děti se už nemůžou dočkat, až své kamarády zase znovu uvidí a budou s nimi moci trávit přestávky. Ukazuje se ale, že pro některé děti je návrat do školy zdrojem velkého stresu. Některým dětem mohla distanční výuka z různých důvodů vyhovovat – měli na všechno svůj klid, necítili se třeba tolik osamělí nebo se v bezpečí svého pokojíčku méně styděly a více se do výuky zapojovaly. Pro některé děti znamená návrat do školy bohužel také návrat do noční můry – děti se mohou například bát posměchu a šikany spolužáků, kterou dříve ve škole zažívaly, mohou se bát toho, že se opět budou cítit odstrčení a mezi dětskými strachy se v této souvislosti také objevují obavy ze setkání s učitelem, se kterým dítě nemělo příliš dobrý vztah.

Zajímavé také je, že obavy mají i děti, které ve třídě v podstatě žádný problém nemají. Delší odloučení od spolužáků ale způsobilo vzájemné odcizení a děti tak mohou být před návratem do školy nervózní podobně, jako když nastupovali do první třídy nebo na novou školu, do nového kolektivu.

Psychologové Mojra.cz radí: Všímejte si, jak vaše dítě návrat do školy vnímá. Těší se nebo je nezvykle zamlklé a nervózní? Zkuste si s dětmi o návratu do školy popovídat – čeho se bojí a na co se naopak těší? Jaký kamarád jim nejvíce chyběl? Společným povídáním dáte dětem prostor ventilovat vlastní pocity a lépe se v jejich situaci zorientujete.

Pomoc odborníka

Návrat do škol může otevřít staré nedořešené problémy nebo prohloubit potíže stávající. Čím více se v rodině problémy cyklí a prohlubují, tím těžší je se z nich vymanit. Nemusíte na to být ale sami, v případě potřeby se nebojte obrátit na psychologa.

V psychologické poradně Mojra.cz je vám k dispozici tým psychologů, kteří se specializují na výchovné problémy, vztahy rodič-dítě nebo obecně na problémy v rodině. Online konzultaci s psychologem si můžete domluvit nejen ve všední dny, ale také o víkendech či o svátcích. Psycholog se vám může věnovat v ranních, dopoledních, odpoledních i večerních hodinách. Vzhledem k tomu, že v poradně momentálně působí více než 25 psychologů, na volný termín nemusíte dlouho čekat, konzultaci můžete mít klidně do druhého dne, někdy dokonce i tentýž den.

Jménem psychologické poradny Mojra.cz přejeme dětem i rodičům bezproblémový návrat do školy, bez stresu a obav. Třeba vám k tomu pomohou právě i naše tipy a postřehy.

V případě objednání konzultace na www.mojra.cz uveďte do pole slevový kupon „PROGRAM“ a okamžitě získáte slevu 5 % na všechny typy konzultací s našimi psychology.

Příbuzné články