Vláčná hrníčková bábovka s kávou a rumem

Stejně jako existuje jen hrstka lidí, kteří nemilují kávu, je jen málo těch, kdo pohrdnou skvěle vláčnou a kyprou bábovkou. A když spojíte chuť kávy s přednostmi milovaného moučníku, upečete jednoduše dokonalou dobrotu.

K víkendové pohodě přinášíme recept na bábovku. Kávu zvládnete sami.

Na bábovku potřebujeme:

  • 3 vejce
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 3 šálky kávy espresso
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 3 lžíce tuzemského rumu
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva

Na dopracování 

  • máslo na vymazání
  • hrubá mouka na vysypání
  • moučkový cukr na posypání

Postup

Krok 1: Formu na bábovku vymažte a vysypejte. Zapněte troubu a předehřejte ji na 180 °C. Připravte si kávu: namísto obvyklého 30ml šálku na espresso použijte trochu větší o objemu 40 ml.

Krok 2: Ve větší míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Přilijte tekuté ingredience – espresso, mléko, olej a tuzemák. Promíchejte. Poté přisypejte mouku s kypřicím práškem a šlehejte asi minutu. Tip: Jestli chcete mít bábovku ještě delikátnější, místo mléka užijte 30% smetanu.

Krok 3: Hotové těsto nalijte do připravené formy. Vložte do vyhřáté trouby a pečte 40 minut. Po vychladnutí vyklopte na talíř a pocukrujte.

Příbuzné články