Role prarodičů ve výchově vnoučat: Jakých nejčastějších chyb se dopouštějí?

Přítomnost prarodičů ve vývoji dítěte je velmi důležitá. Každý z nás, kdo měl to štěstí své prarodiče mít, si určitě dobře pamatuje, jak se těšil na letní prázdniny, vůni babiččiny kuchyně nebo dědovo vyprávění příběhů. Mnoho příjemných vzpomínek z dětství bývá spojeno právě s přítomností prarodičů. Čím je dítě starší, tím důležitější roli prarodiče odehrávají. Díky nim se učí nové věci i to, jak funguje rodina jako celek. Učí se také empatii, úctě ke stáří a rozvíjet citové vazby. Zní to všechno krásně, ale jen v případě, že se prarodiče nedopouštějí několika zásadních chyb, což může nejen zkazit rodinné vztahy, ale také ovlivnit správný vývoj samotného dítěte.

Jaké jsou tedy nejčastější chyby, kterých se prarodiče dopouštějí?

1. Podrývají autoritu rodičů

Oni přeci vědí nejlépe, jak vychovávat svá vnoučata. Mnohem lépe než samotní rodiče. Stává se, že radí rodičům, co a jak mají dělat a když nesouhlasí s jejich názorem, začíná boj a autorita rodičů je zpochybňována. A jak to nejčastěji dělají? Obvykle dovolují dětem věci, které jim rodiče zakážou, a obhajují to třeba tím, že je to pro samotné dítě to nejlepší. Příliš je nezajímají názory těch, kdo rozhodují tj. rodičů. Jak tohle chování ovlivní dítě? V jeho hlavě panuje chaos a zmatek. Není si jisté, koho má vlastně poslouchat. Stává se také tvrdohlavé a učí se nerespektovat názory ostatních. Je také narušen jeho pocit bezpečí. Takové děti mají často v budoucnu problémy se sebevědomím.

2. Navádějí děti proti rodičům

To se často stává v případě, že prarodiče nemají rádi svého zetě nebo snachu. Vytvářejí konflikty a napjaté rodinné vztahy  se nijak nesnaží skrývat ani před dětmi. Ukazují tak dítěti že rodič je ten zlý, a prarodiče jsou mnohem lepší a důležitější. V očích dítěte pak rodič může být ten horší a začíná se mu vzdalovat. Mohou nastat rodinné konflikty, které skončí dokonce rozvodem. A to může dítě ovlivnit na celý jeho život.

3. Rozmazlují, ale špatným způsobem

Často slýcháváme, že rodiče jsou od toho, aby vychovávali, a prarodiče od toho, aby rozmazlovali. Jenže hodně prarodičů význam slova rozmazlovat chápe po svém. Obvykle si myslí, že mohou dětem dovolit všechno, bez ohledu na pravidla rodičů. Ti pak po jejich návratu od prarodičů musí dítě převychovat a znovu jej učit pravidlům. Čím častěji se to opakuje, tím více se děti bouří. Ví, že prarodiče jim to dovolí, ale rodiče ne, jsou tedy ti „zlí“. Děti se stávají rozmazlené a neposlušné.

4. Mluví do výchovy

Chtějí napravit své rodičovské chyby na svých vnucích. Často usuzují, že oni jsou přeci starší a zkušenější, tudíž mají plné právo rozhodovat o jejich výchově. Připadá jim leckdy těžké se v otázkách výchovy držet stranou. Prarodiče určitě chtějí pro svá vnoučata jen to nejlepší a dělají zkrátka věci, které dělali, když vychovávali své děti. Rodiče dělají totéž, jen podle svého pocitu a rozhodnutí.

Prarodiče mají zejména mladou rodinu podporovat, pomáhat jí a poskytovat cenné rady. Měli by se starat o vnoučata, ovšem nezastupovat roli jejich vlastních rodičů. Rodiče jsou na jedné straně vděční, když jim pomáhají s výchovou, ale zároveň nechtějí být odsunutí v procesu výchovy na vedlejší kolej. Oni jsou přeci rodiči dítěte a jim přísluší právo rozhodovat o jeho výchově.

Pokud řešíte napjaté rodinné vztahy, prarodiče vám mluví do výchovy vašich dětí, nebo se o ně naopak vůbec nezajímají, je řešením konzultace s psychologem. S jeho pomocí se dopátráte pravé příčiny problémů, dostane se vám nezaujatého pohledu na věc a také vám může navrhnout oboustranně vyhovující řešení. Psychologická poradna Mojra.cz nabízí rodinné, individuální i párové online terapie s více než 25 odborníky. 

V případě objednání konzultace na www.mojra.cz uveďte do pole slevový kupon „PROGRAM“ a okamžitě získáte slevu 5 % na všechny typy konzultací s našimi psychology.

Příbuzné články