Nejčastější spouštěče bolestí hlavy. Pozor na zmrzlinu i těžkou kabelku

Bolení hlavy patří k nejčastějším neurologickým potížím. Vzniká z nejrůznějších důvodů, buď jako onemocnění samo o sobě, nebo doprovází celou řadu chorobných stavů a procesů. Na léčbu nepotřebujete vždycky jenom léky. Často postačí vyhýbat se určitým činnostem, které právě „kladívka v hlavě“ spouštějí.

Vědci rozlišují celkem 265 různých typů bolesti hlavy. A 37 z nich můžeme léčit sami, včetně nejčastější formy: 90 procent těch, kteří se s těmihle obtížemi potýkají, trpí tenzními bolestmi hlavy.

Příčinou je většinou napětí svalů, stres, změny počasí nebo nedostatek spánku. Ale nejen to. Existuje i mnoho dalších, často skrytých příčin. Je dobré je znát, tak se jim totiž můžete vyhýbat. Obejdete se pak bez tablet na bolest hlavy.

Role ženských hormonů

Ženy často mívají silnější bolesti hlavy než muži. Důvodem je kolísající hladina ženského pohlavního hormonu estrogenu. Když jeho hladina klesá (děje se tak především v období klimakteria), stahují se cévy. To následně vede ke změnám tlaku v hlavě, které způsobují podráždění nervů a vyvolávají bolest.

Nesnášenlivost histaminu

Bolí vás hlava vždycky krátce po jídle nebo pití? Například po konzumaci směsí koření, tuňáka, octa, ovčího sýra, šunky nebo šunkového salámu? Nebo třeba po vínu, pivu či sektu? V tom případě by to mohlo být i důsledkem nesnášenlivosti histaminu. Také salám, parmezán, sleď nebo hotové produkty obsahují velké množství tohoto hormonu a neurotransmiteru. Nesnášenlivost histaminu se dá otestovat, zeptejte se na to svého praktického lékaře.

Vliv suchého vzduchu

Když je v místnosti příliš teplo a nízká vlhkost vzduchu, náš mozek se hůře prokrvuje a není dostatečně zásoben kyslíkem. Většinou se to projeví nejprve bolestí hlavy.

Ideální pokojová teplota se pohybuje od 20 do 23 °C a vlhkost vzduchu by měla dosahovat minimálně 45 procent. Nejen v létě ji proto můžete zvýšit rozvěšením vlhkých ručníků.

Dlouhý, anebo krátký spánek

Člověk je zvyklý na určitý rytmus, který se řídí především slunečním světlem. Klinické studie dokazují, že výrazné nepravidelnosti v denním biorytmu můžou vést k nedostatku energie nervových buněk. A to především buněk mozkových, což vyvolává varovný signál – bolest.

Většinou k tomu dochází, když příliš krátký, anebo naopak příliš dlouhý spánek naruší tenhle takzvaný cirkadiánní rytmus.

Tip: I když se vám možná nebude chtít, o víkendu byste si měla udržet zhruba stejnou délku spánku jako v pracovních dnech.

Kabelka bez zbytečností

Mnohdy je bolest hlavy důsledkem jednostranného zatěžování ramene a šíje. Zkontrolujte proto svou kabelku. Je těžší než zhruba dva kilogramy? A nosíte ji stále na jedné straně? V tom případě byste se měla zbavit přebytečného obsahu.

Tip: Zdravou (a stejně slušivou) alternativou je batoh, především na delší nošení.

Zrádné vůně

Z našeho oblíbeného parfému nás většinou hlava nebolí, protože – pokud je správně zvolený – nás zbavuje napětí. Ale různé jiné vůně a pachy, se kterými se běžně setkáváte (například odér čisticích prostředků, aviváže a osvěžovačů vzduchu), můžou obsahovat látky, které přispívají ke vzniku bolesti hlavy.

Také v mnoha obchodech používají různé vůně, abyste vydrželi nakupovat déle, nebo abyste dostali chuť nakupovat. Tady pomůže jediné, vyhýbat se takovým místům, pokud je to možné.

Ty správné brýle

Především tenzní bolest hlavy, ale také ataky migrény, můžou vznikat kvůli nesprávně stanovenému počtu dioptrií v brýlích (nadkorekce nebo podkorekce). Například při čtení vás pak kvůli tomu může začít bolet hlava.

Kromě toho si jen málokdy všimnete třeba i toho, že vám špatně sedí obroučky. Už lehce zvýšený trvalý tlak, většinou nad ušima, někdy také na nosním hřbetu, může způsobit bolest hlavy.

Příliš hektický den

Stres je nejčastější příčinou bolestí hlavy, na tom se shodnou snad všichni odborníci. Uspěchanost a časový tlak zvyšují spotřebu energie v mozkových buňkách. Proto si častěji dopřejte krátkou přestávku.

Už jenom to snižuje hladinu stresových hormonů. Kromě toho byste měli mít, když je to možné, nejpozději kolem 19 hodin všechno důležité vyřízené.

Účinek přípravků na bolest

Když užíváte deset nebo více dní měsíčně léky na bolest hlavy, může vzniknout takzvaná bolest hlavy z nadužívání analgetik. Obtíže jsou čím dál častější, až vyústí v trvalou bolest hlavy. Podle lékařů se tahle příčina velmi často podceňuje.

Pokles krevního cukru

Už dlouho jste nic nejedla? Tak to je chyba. Orgán, který na nízkou hladinu cukru reaguje jako první, je totiž mozek – a to často bolestí hlavy. Co pomůže? Nejlépe se s tím dá bojovat rychlými sacharidy (například z hroznového cukru).

Zásadně dbejte na to, aby vaše snídaně měla vysoký obsah sacharidů – müsli nebo celozrnný chléb. To vám vystačí na dlouho.

Nevyzpytatelná zmrzlina

Máte chuť na nějakou mraženou sladkost? Bolest hlavy nezpůsobují látky, které obsahuje, ale receptory chladu ve vašich ústech na patře. Někdy se podráždí trojklanný nerv (nervus trigeminus), který hned vysílá signály bolesti do mozku.

Tip: Zmrzlinu je nejlepší jíst hodně pomalu lžičkou, nebo ji lízat, pak vás hlava bolet nebude.

Vyhovující polštář

Když spíte na příliš vysokém polštáři, riskujete bolesti, protože ramena do něj nemůžou zapadnout a šíje se neuvolní. Důsledkem je pak bolest hlavy po probuzení.

Experti doporučují polštář s rozměry 80 x 40 centimetrů. Ten poskytne krku dobrou oporu jak v poloze na zádech, tak na boku  (sd, foto: Shutterstock)

Příbuzné články