Obezita u dětí

Počet obézních dětí roste! Může za to vysedávání u počítače, nedostatek pohybu i emoční hlad
Dětská obezita byla, je a bude velmi diskutovaným tématem nejen mezi odborníky, ale také mezi rodiči. Doby, kdy děti většinu volného času trávily venku s kamarády, jsou skoro už utopií. Dnes převládá trend hraní videoher, vysedávání u počítače, televize, nebo mobilu. S kamarády se setkáte online, prostřednictvím videohovoru, nebo na sociálních sítích. Nutnost osobního kontaktu pomalu ale jistě mizí a děti se tomuto trendu velice rychle přizpůsobují.

Své k tomu přidala i opatření spojená s Covid-19. Kvůli distanční výuce děti u počítače trávily mnohem více času než obvykle, odpadly jim také hodiny tělocviku, sportovní kroužky. Všechen volný čas trávily doma, s rodiči, prarodiči a sourozenci. To, co se zprvu odborníkům zdálo jako výborný nástroj pro změnu návyků, kdy rodiče mohou lépe dohlédnout na zdravé stravování svých ratolestí a volný čas využít k rodinným sportovním aktivitám venku, se postupně stalo nástrojem silné demotivace k jakémukoliv pohybu a fyzické námaze vůbec. Své k tomu přidala také dlouhá zima a konec opatření v nedohlednu. Na všech se neútěšná situace prodlužující se karantény od běžného života neblaze podepsala. Původní nadšení z uzavřených škol vystřídala u dětí frustrace, depresivní stavy ze sociální izolace a sklony řešit tyto negativní pocity nejlépe pomocí rychlých a jednoduchých cukrů. A tak namísto zlepšení životního stylu se mnoho dětí začalo potýkat s nadváhou a obezitou, přibraly dokonce i deset kilo během tří, čtyř měsíců…

Co je to emoční hlad?
Tak, jako mnoho věcí, i přejídání je často spojeno s emočním rozpoložením jedince. Už odmala nás rodiče nevědomky programují k tomu, že jídlo je řešením jakýchkoliv problémů. Když dítě pláče, koupí mu rodič zmrzlinu. Když bude dítě hodné, dostane za odměnu čokoládu. Po vyšetření u lékaře dostane bonbon, nebo lízátko. Na základě tohoto si dítě vytvoří vzorec, ve kterém je jídlo spojeno s příjemnými pocity.

A tak, kdykoli je toho na něj moc, když je mu smutno, nebo má nějaký splín, sáhne dítě po tom, co mu zaručeně pomůže – po jídle. Oproti fyziologickému hladu přichází ten emoční náhle, většinou v návaznosti na nepříjemný zážitek, pocit a jeho intenzita se nekontrolovatelně zvyšuje. A tak emoční jedlík sní vše, co mu v danou chvíli přijde pod ruku. Jídlo se stává momentálním nástrojem pro řešení problémů. Paradoxně však v konečném důsledku vůbec nic nevyřeší, ba naopak se po tomto záchvatu přejídání dostaví pocit viny, selhání a obrovské frustrace.

Co může udělat rodič?
Určitě se nevyplatí na dítě křičet a vyčítat mu. Věřte, že ono samo už se potýká s obrovským množstvím výčitek, že mu celá situace a přibývající kila nejsou příjemná. Dítě jednoduše emoční hlad nedokáže utišit, neví si rady a je na vás, abyste mu pomohli situaci zvládnout a dostat se do zdravé kondice. V první řadě se zaměřte na to, co může emoční hlad vyvolávat – je to nějaká konkrétní situace, pocit? Když budete znát odpověď, mnohem lépe se vám bude s tímto problémem pracovat.

Důležité jsou také vaše vlastní stravovací návyky. Dítě přebírá mnohé vzorce chování od svých rodičů. Pokud se tedy každý den navečer cpete fastfoodem, zeleninu nevidíte ani z rychlíku a pijete jen slazené nápoje je zřejmé, že vaše dítě bude dělat to samé a neuvidí v tomto stylu stravování žádný problém. Proto vybavte vaši lednici kvalitními a zdravými potravinami, zeleninou. A vše, co by mohlo emočního jedlíka „provokovat“ odstraňte z domu pryč.
Je potřeba dítěti ukázat, že existují i jiné metody, jak se vyrovnat s problémy. V první řadě by si s vámi mělo o svých pocitech promluvit. Dále je možné zkusit např. procházku na čerstvém vzduchu, krátkou meditaci, dechová cvičení apod.

A pokud nic z toho nezabírá? Vyhledejte pomoc psychologa!
Neřešené emoční přejídání a celkově dětská obezita mohou vyústit ve vážný problém. A to nemluvíme jen o psychických, ale také o fyzických komplikacích. Psychologická poradna Mojra.cz nabízí online konzultace z pohodlí domova, a to jak pro rodiče, tak děti i celé rodiny. Vybírat můžete z více než 25 odborníků a mít konzultaci klidně ještě dnes.

V případě objednání konzultace na www.mojra.cz uveďte do pole slevový kupon „PROGRAM“ a okamžitě získáte slevu 5 % na všechny typy konzultací s našimi psychology.

Příbuzné články