Prožívá tvůj kamarád nebo kamarádka rozchod? Přinášíme několik zaručených rad, jak jim toto období ulehčit

Partnerský rozchod je jednou z těžkých životních zkušeností a je spojen s řadou emocionálních strádání. Po rozchodu většinou ztrácíme chuť do života, srdce nám trhá bolest, bezmoc, smutek, zklamání, deprese, ponížení, pocit méněcennosti a člověk v tu chvíli jen těžko věří tomu, že v budoucnu může být ještě někdy s někým šťastný. Není to nic, co lidským životem jen tak projde, tiše, bezbolestně a bez následků. I když se většina snaží být nad věcí, rozchod je zasáhne mnohem více, než by očekávali. Rozchod dokáže potrápit obě pohlaví, ovšem každé po svém. Ženy většinou emoce spojené s rozchodem projevují okamžitě, zatímco muži emoce bezprostředně po rozchodu blokují a smutek na ně může dolehnout mnohem později. Prochází momentálně tímto složitým obdobím tvoje kamarádka nebo tvůj kamarád? A víš, jak ho podpořit a pomoct mu? V dnešním článku ti přinášíme několik zaručených rad.

Rada č. 1 - Naslouchejte

Ženy, bezprostředně po rozchodu, své emoce většinou projevuji mnohem intenzivněji než muži. Často mají tendenci o rozchodu neustále mluvit. I když váš to už třeba nebaví poslouchat, zkuste to překousnout. Možnost se vypovídat má pro dotyčného důležitý terapeutický účinek. Dáváte mu tím najevo, že tu jste pro něj a připraveni naslouchat. Naopak pokud o rozchodu z nějakého důvodu vaše kamarádka nebo kamarád mluvit nechtějí, nenuťte je. Jen jim dejte najevo, že jste případně kdykoliv k dispozici. Muži se většinou staví do role „drsňáků“ a emoce ze začátku nemusí dávat tolik najevo, proto se jim také hůře někomu svěřuje. Pocitům se však nemá cenu bránit, lepší je si je přiznat, mluvit o nich a snažit se jim porozumět.

Rada č. 2 -  Buďte trpěliví

Jako správný přítel byste měli být přítomní nejen u těch šťastných životních okamžiků, ale také u těch náročných. Toto složité období, kterým si váš kamarád či kamarádka teď prochází, určitě přejde, ale u každého to trvá různou dobu. Zatímco někdo se z rozchodu dokáže vzpamatovat za několik týdnů, jiný může bolest prožívat i v řádech měsíců či let. Tato náročná životní zkouška, jakou je právě rozchod, můžou být pro vaše přátelství zatěžkávací zkouškou. Snažte se tedy být trpěliví a být pro svého kamarádka či kamarádku maximální oporou.

Rada č. 3 – Buďte nablízku

Nikdo z nás nechce být na těžké životní okamžiky sám. Už jen to samotné vědomí, že na to nemusíme být sami, nám pomáhá překážky snáz překonat. I pro člověka, který si prochází rozchodem, je dobré, když ví, že se o něj někdo bojí a myslí na něj. Ví, u koho může hledat podporu, radu či útěchu. Myslete na to a připomínejte svému kamarádovi nebo kamarádce, že jste tady pro ně, kdykoliv to budou potřebovat. I to je přeci důkaz pravého přítele.

Rada č. 4 – Rozptylujte

Pokuste se svého kamarádka či kamarádku co nejvíce rozptýlit a nedovolte, aby se jen utápěli v žalu. Vy je přeci znáte nejlíp a víte, jaké mají koníčky a co je baví. V tomto období je hodně důležité zaměstnat dotyčnému hlavu. S kamarádkou můžete zajít na kávu, vyrazit na nákupy, na kosmetiku nebo navštívit oblíbenou restauraci. Muži naopak ocení ve svých aktivitách více adrenalinu. Společně strávený čas, při činnosti, kterou máte oba rádi, přispěje nejen k odreagování, ale prospěje i vašemu přátelství. 

Rada č. 5 – Nabídněte pomoc odborníka

Pokud pozorujete, že se situace horší, nabídněte svému kamarádovi či kamarádce pomoc odborníka – psychologa. Ten má dostatek znalostí k tomu, aby dotyčnému dokázal s touto situací poradit. Dnes už je zcela běžnou věcí mít svého osobního psychologa. Navíc v dnešní době už není potřeba za psychologem nikam dojíždět, konzultace můžou proběhnout i online formou. Je pravděpodobné, že ze začátku vaše kamarádka nebo kamarád nebude chtít, bude se stydět a vymýšlet všelijaké výmluvy. Nabízíme vám proto možnost udělat ten první, nejdůležitější krok za ně, a to zakoupením dárkového poukazu na konzultaci v online poradně Mojra.cz.

Jak fungují dárkové poukazy Mojra.cz?

Dárkový poukaz objednáte na našich webových stránkách www.mojra.cz . Můžete jej objednat na všechny druhy konzultací, které nabízíme. Poukaz vám je následně zaslán na email, nebo v případě zájmu jej můžeme zaslat i poštou. Je přenosný a jeho platnost je 4 měsíce.

Jaké jsou výhody dárkových poukazů Mojra.cz?

  • dárkový poukaz objednáte kdykoliv z pohodlí vašeho domova
  • neutratíte za dárek statisíce a darujete něco, co má nevyčíslitelnou hodnotu
  • ušetříte čas sháněním nepotřebných dárků a snížíte riziko nevhodného nákupu
  • darujete obdarovanému to nejcennější – péči o jeho zdraví
  • jedná se o univerzální dárek pro každé pohlaví a věkovou kategorii
  • darujete službu, která může dotyčnému zásadně změnit život
  • obdarovaný si sám vybírá způsoby konzultací, termíny a psychology

Prostřednictvím dárkových poukazů Mojra.cz ukážete obdarovanému, jak moc vám záleží na jeho spokojenosti a psychické pohodě.

V případě objednání konzultace na www.mojra.cz uveďte do pole slevový kupon „PROGRAM“ a okamžitě získáte slevu 5 % na všechny typy konzultací s našimi psychology.

(hm; mojra.cz)

Příbuzné články