Jaký dopad mohou mít konflikty rodičů na dítě?

Mezilidské konflikty jsou přirozenou součástí života. Každý jsme jiný, proto můžeme mít někdy odlišné názory i postoje. Ovšem konflikty mezi rodiči jsou nebezpečné pro blaho celé rodiny, jelikož mohou mít negativní dopad na ty nejmenší - děti. Podle mnoha studií, děti, které vyrůstají v domácnostech, kde opakovaně dochází k vyhroceným konfliktům a nekontrolovatelným hádkám, či jsou dlouhodobě vystaveny tichému „dusnu“ v domácnosti, mají často větší problémy se svým duševním zdravím. Potýkají se s depresemi, úzkostmi, mají problémy se sebevědomím nebo oslabený imunitní systémem. Konflikty, napětí a hádky rodičů se negativně odráží v rodinné atmosféře a tím významně ovlivňují vývoj dítěte. Dítě často nechápe, proč se rodiče hádají a myslí si, že za to může, přemýšlí, co udělalo špatně a také zda ho rodiče mají stále rádi.

Rodič je vzorem

Rodina je prvním prostředím, ve kterém dítě žije a připravuje se na život ve společnosti. To právě rodina předává dítěti nejdůležitější hodnoty. Rodiče jsou pro dítě prvními vzory, proto je důležité, v případě, že chtějí své dítě naučit lásce, aby ji byli schopni sami dávat a přijímat. Pokud mezi rodiči panuje konfliktní vztah, dítě se to nevědomky učí a přenáší do svých budoucích mezilidských vztahů. Proto je zásadním úkolem rodičů zajistit svému dítěti vhodnou atmosféru pro jeho tělesné i duševní zdraví. Každé dítě si přeje, aby doma převažovala atmosféra lásky, bezpečí, vzájemné péče a spokojenosti. Pokud v rodině panuje opak, tedy napjaté vztahy i časté hádky, může to významně ovlivnit jeho psychiku a vést k problémům s hyperaktivitou, úzkosti nebo náladovosti.

Není hádka jako hádka

Chtít po rodičích, aby se před svými dětmi nikdy nehádali, je poněkud nereálné. Výměny názorů, vzájemné sdělování pocitů a vyjadřování nesouhlasu do rodinného života patří. Ovšem vyhýbat byste se určitě měli urážlivému mlčení, ignorování, nadávkám, vyhrožování, manipulaci či ponižování. To, že jsou děti přítomné nějaké ostřejší výměně názorů není až tak podstatné, důležité je, aby byl spor vždy ukončen vzájemným usmířením. Někteří rodiče mají tendenci děti před vzájemnými spory chránit. Ovšem ani to jim neprospívá. Pro jejich budoucí vztahy je důležité, aby se naučily, jak spory řešit. Když děti vidí, že jejich rodiče i během hádky dokážou ovládat své emoce, zůstávají slušní, nevyhrožují si, nejsou k sobě agresivní a i přes rozdílný názor nakonec najdou způsob jak se opět přiblížit, jsou samy schopné v budoucnu vykázat během sporu schopnost kompromisu a usmíření. Ale naopak, pokud děti byly zvyklé na ostré spory, přerůstající dokonce v násilí, či tichou manipulaci a ignoraci, samy pak projevují podobné chování nebo trpí úzkostmi a depresemi.

Pomoc odborníka

Pokud v rodině řešíte partnerskou krizi a pozorujete, že to začíná mít negativní dopad na vaše dítě, nebo si nevíte jen rady, jak s dítětem během těchto situací komunikovat a jak mu co nejlépe vysvětlit, co se vlastně děje, je vhodným řešením vyhledat pomoc odborníka. Psychologická poradna Mojra.cz nabízí online konzultace s psychology, a to v ranních, odpoledních i večerních hodinách z pohodlí vašeho domova.

V případě objednání konzultace na www.mojra.cz uveďte do pole slevový kupon „PROGRAM“ a okamžitě získáte slevu 5 % na všechny typy konzultací s našimi psychology.

(hm, mojra.cz)

Příbuzné články