Plevel nebo bylinka? Začínáme se sběrem léčivých bylin

Letní louka se vzrostlou trávou je radostí pro každého bylinkáře. Že zrovna na vaší louce nic léčivého neroste? Možná se zkuste znova a lépe podívat. V záplavě zelených travin se často skrývají poklady, které při správném sběru a užívání mohou prospět i vašemu zdraví.

Jak se na sběr bylin připravit?

Na bylinky se vydejte nejlépe dopoledne během suchého počasí, až opadne ranní rosa. Vyhněte se místům kontaminovaným zplodinami z automobilů nebo postřiky z polí. Doporučujeme používat vhodný atlas, ve kterém najdete bylinky systematicky řazené včetně podrobného popisu, způsobu sběru a užívání. Vyberte si dopředu, jaké bylinky by se hodily právě pro vaše zdravotní potíže, nebo si založte bylinkovou lékárničku z léčivek, které právě rostou. Sbírejte však jen to, co znáte! Své úlovky ukládejte do proutěného košíku nebo plátěného či papírového sáčku, nepoužívejte igelitové sáčky či tašky, protože by se byliny zapařily. Chovejte se k rostlinkám šetrně, aby i v příštím roce na stejném místě opět rozkvetly. Listy, lodyhy a květy odstřihávejte nůžkami.

Jaké byliny můžeme sbírat?

Při procházce dnešní loukou lze najít například kvetoucí kontryhel obecný, který má velký přínos především pro ženy. Čaj z kontryhelu má blahodárné účinky na dělohu, společně s řebříčkem pomáhá upravovat cyklus při nepravidelné menstruaci, pomáhá také ženám v klimakteriu. Užívá se i pro zklidnění žaludečních vředů nebo pro výplach úst po vytržení zubu. Sbírá se list i květ nejlépe v období květu, kdy má nejsilnější účinek.

V trávě se také lehce ztratí jitrocel kopinatý, jehož listy je lépe sbírat ještě než vykvete. Jitrocel se na prvním místě užívá při všech onemocněních dýchacích orgánů, má pročišťující účinky a celkově organismus posiluje. Uklidňující účinky má čaj z květů třezalky tečkované, vhodné je upravit chuť čaje voňavou mateřídouškou.

Co takový jahodník? Každý rád mlsá červené plody, ale při sběru bylinek nás bude zajímat list, a to pouze z lesních jahod. Jahodník pomáhá při léčení mnoha chorob, například při průjmech a cévních obtížích, při hemoroidech a zánětlivých onemocněních i při chudokrevnosti. Lahůdkový čaj můžete připravit kombinací listu jahodníku, plodu šípku, listu borůvky a maliníku nebo ostružiníku. Pokud dosladíte medem a dochutíte citrónem, jistě si pochutnáte.

Pojďme zmínit také vlaštovičník, který však bez porady s odborníkem nebudeme konzumovat. Žluté mléko, které po utržení z bylinky vytéká, má velmi dobrý účinek při likvidaci bradavic a molusek. Pokud chcete hezké a zdravé nohy do sandálů nepřehlédněte i tento žlutý kvítek.

Jak byliny zpracovat?

Bylinky nejčastěji sušíme na teplém, suchém a dobře větraném místě, nejlépe zavěšené ve svazcích, každopádně ne na slunci. Sušené bylinky vydrží velmi dlouho, i když pro zachování jejich účinku je doporučováno spotřebovat je do jednoho roku. Ze sušených bylin připravujeme čaje a nálevy. Naopak po kapkách se užívají tinktury, které můžete připravit louhováním bylin v minimálně šedesátiprocentním alkoholu v poměru 25:75. Nasekané byliny v alkoholu vystavíme na 14 dní na teplém slunném místě, občas protřepeme, pak přecedíme nejlépe přes plátýnko a uchováme v tmavé skleničce. Pokud chcete uchovat bylinky čerstvé a zachovat jejich krásnou barvu, vůni i sílu, pokropte je vodou a v dobře uzavřeném sáčku vložte do mrazáku nejlépe v den sběru. Tento způsob je vhodný spíš pro bylinky, které používáme k přípravě jídel v kuchyni, jako je bazalka, tymián, máta, pažitka nebo libeček. Z bylin je možné vyrobit také sladké sirupy, bylinková másla, vonné oleje nebo masti, jejich nevýhodou je však krátká doba spotřeby.

Rada lékárníka k účinku bylin

„Bylinky mají celou řadu pozitivních účinků na lidské zdraví, nepodceňujte však jejich sílu. Na pozoru se mějte především v případě, že užíváte současně nějaké léky, jejichž účinek by mohl být působením bylin ovlivněn. Proto je třeba dodržovat správné dávkování. Mnoha bylinkami se lze předávkovat a tím si přivodit nepříjemné nežádoucí účinky, jako např. bolení hlavy, zvýšený tlak a tlučení srdce, průjem atp. Pokud si nejste jistí, jak nasbírané bylinky užívat, nebo ty, které byste potřebovali, zrovna nemají vhodnou dobu ke sběru, nezoufejte. V lékárně vám poradíme a doporučíme již připravené směsi ve formě bylinných čajů, sirupů, které ocení pro svou chuť především děti, ale také účinné tinktury nebo bylinné doplňky stravy ve formě tablet,“ radí obezřetnost Mgr. Irena Kiliková, vedoucí Lékárny AGEL.

V každém případě poznávání, hledání a sbírání bylinek vám může přinést nový typ zábavy při výletu do přírody, než začnou růst v lese houby. Sběr bylinek se tak stane nevšedním zážitkem pro celou rodinu, na který si pak v zimě u čaje zavzpomínáte.

(hm, Lékárna AGEL)

Příbuzné články