Digitální děti: Jak nastavit hranice?

Digitální technologie jsou v dnešní době nepostradatelnou součástí našeho života. Lidé si dnes už ani nedovedou představit své každodenní fungování bez chytrého telefonu, různých moderních přístrojů či internetu. A to se týká i těch nejmladších. Dnešní děti jsou označovány za digitální generaci a většinu informací čerpají právě za pomocí digitálního světa. V dospělosti pro ně může být velmi užitečné, že se budou umět v tomto světě orientovat, technologie samy o sobě špatné nejsou, mnohdy nám všem ulehčují život. Ovšem je důležité naučit děti výhody těchto technologií moudře a bezpečně ovládat aby nedošlo k tomu, že ony ovládnou je. V online světě na ně číhá spoustu nebezpečí a je také velmi snadné si na digitálních přístrojích a sociálních sítích vypěstovat závislost. Jak tedy dětem nastavit pravidla?

Internet: zdroj informací i číhající nebezpečí

Bezesporu nejdůležitější výhodou internetu je snadný přístup k informacím. V různých školách je internet k výuce už běžně využíván, děti se tak například můžou učit cizí jazyk za pomocí zábavných edukativních videí. Internet jim tak neslouží jen ke vzdělávání ale i zábavě a relaxaci. Má ale i svou odvrácenou stránku. Často je pro rodiče obtížné kontrolovat veškerý obsah stránek, na které se děti dívají, a ty se proto poměrně snadno mohou dostat k nevhodnému obsahu či různým hoaxům. 

Sociální sítě: spojují nebo oddalují?

Díky sociálním sítím a různým komunikačním kanálům můžeme být v kontaktu s kýmkoliv prakticky kdekoliv na světě a v kteroukoliv denní dobu. Vytváříme si své profily, sdílíme ty důležité i obyčejné momenty ze svého života a zároveň sledujeme, co se děje v životě ostatních. Ovšem často se stává, že online kontakt nahrazuje ten osobní tváří v tvář. Zvláště u dětí, které jsou introvertnější povahy. Virtuální svět dává možnost lidem chovat se jinak, než by se chovali v reálném světě. Velkým rizikem sociálních sítí je i všudypřítomný idealismus. Většina uživatelů dává na sociální sítě jen to, co chce, aby bylo viděno. Snadno tak dochází k tomu, že si uživatelé vzájemně závidí svůj na první pohled „bezstarostný“ život. 

Pozor: Všeho moc škodí

Čas strávený na mobilu nebo u obrazovky počítače běžným tématem rodinných sporů. Jenže tento problém se často netýká jen samotných děti, ale i nás dospělých. Nedivte se proto, pokud během toho, když svému dítěti budete zakazovat elektroniku uslyšíte, že sami na mobilu či za PC trávíte víc času než je zdrávo. Je potřeba dávat dětem správný příklad a ukázat jim, že volný čas můžou využít i jinak. Zpozornět je vhodné i tehdy, kdy pozorujete, že se veškeré aktivity dítěte začnou točit kolem digitálních technologií, dítě nedá telefon z ruky, nechce se odtrhnout od obrazovky počítače, přestává se soustředit a zanedbává své povinnosti, koníčky i kamarády. Vypěstovat si závislost na digitálních technologiích je v dnešní době velmi snadné, dítě pak může projevovat nadměrnou agresivitu vůči svému okolí, trpí často poruchami spánku i zvýšenou únavou. 

Jaké nastavit pravidla?

1. Jděte příkladem – děti od malička následují a kopírují své rodiče. Pokud dítě vnímá, že sám rodič se také neustále věnuje telefonu nebo počítači, bude toto chování s velkou pravděpodobností opakovat. Omezte proto sami co nejvíce používání těchto technologií a ukažte svým dětem, že existuje i jiný způsob, jak trávit volný čas.

2. Nastavte řád

Zejména mladší děti potřebuji jasný režim. Vyznačte jim proto denně množství času, které můžou strávit na mobilu nebo za monitorem a samozřejmě až po splnění všech svých povinností. Doporučuje se také omezit modré světlo z elektroniky minimálně dvě hodiny před spánkem. 

3. Nezapomeňte na komunikaci a držte krok

Děti jsou na rozdíl od některých dospělých v online prostředí jako doma. Zkuste občas projevit zájem se něčemu novému přiučit a pobavit se o tom. Nejen, že lépe porozumíte tomu, jak vaše dítě tráví volný čas, ale zároveň zjistíte, jak to funguje i jaké jsou možnosti zabezpečení. 

4. Snažte se nepoužívat telefon k uklidnění dítěte 

Poslední dobou se rozmohl trend v uklidňování dítěte za pomocí mobilního telefonu. V okamžiku, kdy dítě začne být hysterické nebo se jakkoliv vymykat kontrole, rodič mu na mobilu zapne pohádku nebo hru. Dítě se okamžitě uklidní a rodič má klid. To stejné se děje i v případě, že chce dítě na delší dobu nějak zabavit, nejjednodušším řešením je pro něj právě strčit mu do ruky mobilní telefon nebo tablet, místo společného hraní si s ním. Samozřejmě, občas k takové krizové situaci dojít může, ovšem pravidlo byste z toho dělat neměli, může to mít neblahé následky. 

5. Poraďte se s odborníkem

Pokud jste přesvědčeni o tom, že je vaše dítě na digitálních technologiích závislé, nebo se potýká s kyberšikanou, trpí depresemi, ztrátou sebevědomí či má komunikační potíže, je vhodným řešením vyhledat odbornou pomoc – pomoc dětského psychologa.   

Psychologická poradna Mojra.cz  vám nabízí konzultace s psychology z pohodlí vašeho domova, v ranních, odpoledních i večerních hodinách. Konzultace probíhají online prostřednictvím telefonického hovoru, emailu nebo video-hovoru. Vybrat si můžete z více než 30 zkušených odborníků. 

V případě objednání konzultace na www.mojra.cz uveďte do pole slevový kupon „PROGRAM“ a okamžitě získáte slevu 5 % na všechny typy konzultací s našimi psychology.

(hm, mojra.cz)

Příbuzné články