Syndrom FOMO: Fenomén dnešní doby

Co je to FOMO?

FOMO (z angličtiny Fear Of Missing Out) je v překladu strach, že promeškáte něco důležitého. Jedná se o nový fenomén, označovaný za civilizační nemoc, který souvisí s digitalizací našeho každodenního života. Jedná se vlastně o určitý druh závislosti, kterému velmi nahrává dnešní popularita sociálních sítí. Lidé trpící syndromem FOMO, neustále pociťují nutkání připojit se k internetu a sociálním médiím, aby se dozvěděli, co zrovna dělají ostatní. Musí také zkontrolovat, zda ostatní vedou lepší a uspokojivější život. Strach z promeškání něčeho a snaha mít vše pod kontrolou vede k neustálému scrollování telefonu a může vést k psychickému nepohodlí.

9 znamení, že trpíte syndromem FOMO:

1. Bojíte se, že život ostatních je mnohem plnohodnotnější než ten váš
2. Nemůžete odtrhnout oči od telefonu
3. Neustále kontrolujete všechny sociální sítě
4. Fotíte vše, co děláte
5. Pokud nemáte přístup k internetu, pociťujete úzkost a osamělost
6. Nedokážete si představit být na chvíli bez telefonu
7. Jste nervózní, když nevíte, co dělají vaši přátelé
8. Chodíte na místa, kde se vám nechce, jen proto, abyste o něco nepřišli
9. Jste podráždění, když nemáte žádné plány na páteční večer

Jak se projevuje?

FOMO může vést k problémům s rozhodováním. Člověk si neustále myslí, že by měl být někde jinde a dělat něco jiného a lepšího, ​​neví, jak se rozhodnout, co chce dělat a jak přesně chce trávit svůj čas. To pro něj může být velmi tíživé. Častým problémem je také neustálé srovnávání se s ostatními a velkou měrou k tomu přispívá dnešní popularita sociálních sítí. Tam se mnohokrát setkáváme s tím, že se lidé chlubí svými na první pohled dokonalými životy. Ale je třeba si uvědomit, že realita obvykle bývá úplně jiná. Kromě toho FOMO způsobuje i to, že se panicky bojíme být v offline režimu. Zapínáme si všechna možná upozornění na nové příspěvky, abychom náhodou něco nepromeškali, neustále scrollujeme telefon či aktualizujeme sociální sítě. Toto chování může mít samozřejmě dopad na naše soustředění a setkávání s jinými lidmi.

Jak se s tím vypořádat?

FOMO je „nemoc“ moderní doby, ale je možné s ní bojovat. Ze všeho nejdříve je třeba si tento problém uvědomit a začít postupně omezovat čas strávený na telefonu a prohlížením sociálních sítí. Existuje celá řada aplikací, které vám s tím mohou pomoci. Nastavíte si tam omezení nebo zablokujete konkrétní stránky. Čas mimo síť lze využít mnohem efektivněji. Naplňte ho aktivitami, které vás opravdu baví. Přestaňte se srovnávat s druhými. Uvědomte si, že to co vaši přátelé nebo ostatní lidé ukazují na sociálních sítích, je jen to, co ukazovat chtějí. Jejich život je podobný, jako ten váš, jsou v něm starosti i obavy. Nezaměřujte se proto na to, co mají ostatní a co vám chybí, ale soustřeďte se na to, co už máte. Pozorování a srovnávání vašeho života s životem druhých lidí způsobuje pouze frustraci, hněv, závist a depresi. Uvolněte se, naučte se zdravě používat sociální sítě a uvědomte si, že váš život není až tak špatný.

Pomoc odborníka

Syndrom FOMO je považován za určitý druh závislosti. Proto můžete při jeho léčbě využít i pomoc odborníka-psychologa. V online poradně Mojra.cz můžete mít konzultace ráno, odpoledne i večer a to z pohodlí vašeho domova. K dispozici je vám přes 30 zkušených psychologů, mj. psychologové specializující se na léčbu závislostí.

V případě objednání konzultace na www.mojra.cz uveďte do pole slevový kupon „PROGRAM“ a okamžitě získáte slevu 5 % na všechny typy konzultací s našimi psychology.

(hm, mojra.cz)

Příbuzné články