Máte doma vedro? Kupte alobal a vychlaďte pyžamo!

Také se vám zdá to vedro nekonečné? Jestli je váš byt doslova rozpálený a zkoušíte všemožné metody, jak ho trochu ochladit, aniž byste museli kupovat klimatizaci, máme pro vás pár daleko levnějších způsobů!

Už vás unavuje vedro, které dělá z vašeho bytu saunu? Léto ještě není ani v půlce, takže se může hodit pár tipů, jak si doma udržet přijatelnější teplotu. Pokud nemáte na rozhazování a nechcete si pořizovat klimatizaci, oceníte levnější metody, které fungují také – vyzkoušeli jsme je!

Ochlaďte vzduch

Rozhodně se vyplatí pořídit si větrák. Abyste znásobili jeho efekt, dejte před něj mísu s ledem nebo studenou vodou, nebo přes něj přehoďte vlhkou utěrku. Je to velmi snadný a efektivní způsob ochlazení bytu.

Větrák by neměl foukat přímo na vás. Mohli byste nastydnout nebo si přivodit jiné zdravotní komplikace. Při přímém působení chladného vzduchu na odkryté části těla může dojít k lokálnímu podchlazení a tím i k zatuhnutí, zablokování a bolesti svalstva. Nejnáchylnějšími partiemi jsou krční páteř, oblast ramen, ale i bederní páteř a křížová oblast. Hrozí i zatuhnutí obličejových svalů a bolest hlavy.

Zatemněte okna

Nejvíc se ohřejí ty prostory bytu, kam svítí slunce celý den. Proto se vyplatí zatáhnout záclony a závěsy, ideálně okno zatemnit. Můžete si pořídit drahé žaluzie nebo rolety, ale vystačíte si i s roletami, které si vyrobíte sama z role balicího papíru, zbylých tapet nebo alobalu.

Stačí si naměřit šíři skla v okně a podle toho ustřihnout pruh či několik pruhů, které poskládáte do harmoniky a přilepíte na okno oboustrannou lepicí páskou. Alobal nebo jinou lesklou vrstvu zvolte jen v případě, že nemůže nepříjemně oslňovat sousedy nebo projíždějící auta. Pokud dáváte do oken barevnou tapetu, volte studené odstíny modré a zelené, protože navozují pocit chladu.

V létě byste neměli nechávat okna otevřená celý den, a to ani na ventilačku. Nejlepší je větrat ráno a večer po západu slunce a občas udělat v bytě průvan.

Zvlhčete okolí 

Teplý vzduch v bytě se snažte zvlhčit nejen proto, že se vám bude lépe dýchat a v bytě bude méně prachu, ale bude vám chladněji. Vytírejte častěji, a pokud to podlaha snese, pak i mokřejším mopem, postavte po bytě nádoby s vodou nebo ledem a do oken či dveří zavěste vlhké prostěradlo nebo osušku

Geniální vychytávka!

Aby se vám lépe spalo a nebylo vám vedro, dejte si pyžamo do mrazáku - v igelitovém sáčku - a oblékněte ho až „chlazené“. Stejně pomáhá, když peřiny a polštář zastelete na hromádku nebo je vložíte do peřiňáku či skříně. (sd, foto: Shutterstock) 

Příbuzné články