Vůně jako druhá kůže

Někteří vědci jsou přesvědčeni, že každou vůni, kterou člověk zaregistruje, si jeho mozek zapamatuje napořád. Proto nám dokáže přivolat hezké vzpomínky,připomenout dlouho neviděného člověka, přenést na nějaké vzdálené místo.

Vůně má také výrazný vliv na lidskou psychiku. Proto se často používají  vůně, které člověku zpříjemní pobyt v nějakém prostředí – kostely bývají vykuřovány kadidlem, na vánoce se pálí vonná purpura a františek, k provonění místností se užívají vonné tyčinky a svíčky. Léčebné metody, které využívají působení vůní, se obecně označují jako aromaterapie.

Co je tajemstvím vůně?
Asi každý ví, že se vůně dělí do kategorií podle koncentrace vonných olejů. Logicky platí, že čím vyšší je množství vonných látek, tím je vůně intenzivnější, tím déle vydrží – a tím je také dražší.

Méně známou skutečností je však to, že trvanlivost parfému hodně záleží i na jeho složkách. Výraznější základní tóny – například dřevité nebo orientální, jako pižmo, santalové dřevo nebo vanilka – znamenají, že vůně vydrží déle. Svěží vůně mají tendenci vyprchat rychleji, takže citrusové nebo květinové kombinace budou mít nižší trvanlivost.

Podle podílu vonných látek si vybíráme:
Kolínská voda         3-5 %
Toaletní voda          4-8 %
Parfémovaná voda  8-15 %
Parfém                    15-30 %

Pyramidové uspořádání vůní:

1. HLAVA (svrchní tóny) – je to první, co z vůně ucítíme. Utváří první dojem, který upoutá (nebo neupoutá) pozornost. Proto výrobci vůní na ni kladou velký důraz. Velmi často jsou součástí  hlavy jemné a lehké květinové či svěží citrusové tóny. Lehké molekuly látek se však velmi rychle odpařují a během 15 minut již nejsou cítit.

2. SRDCE (střední tóny) – přicházejí na řadu po odeznění hlavy, tedy asi čtvrt hodiny po aplikaci vůně. Uvolňují se pozvolna společně s nízkými tóny těla (základu). Vydrží vonět i několik hodin.

3. TĚLO  (nízké tóny) tvoří základ a voní ze všech tří částí vůně nejdéle. Použité složky jsou uspořádány tak, aby byly ve vzájemné harmonii s ostatními částmi vůně. Vnímat je můžeme přibližně půl hodiny po aplikaci a dodávají vůni hloubku a výdrž. Nejčastější zástupci vonných složek v základu jsou pryskyřice, vanilka, pižmo, ambra, santalové a cedrové dřevo.

Jak vůni aplikovat?
Nejčastěji vůni nastříkneme na krk a zápěstí . Méně obvyklá, ale vhodná místa pro aplikaci, jsou ohyb paže,  podkolenní jamky nebo kotníky.

Další možností je stříknout  vůni  přímo do vlasů nebo na kartáč, kterým vlasy pročešeme. Zejména za mírného povívání vlasů v lehkém větříku bude efekt dokonalý.

Tipy a triky:
Přidejte 2 kapky parfému nebo 3-4 kapky toaletní vody  do teplé koupele a užijte si skutečný voňavý ráj.

Pokud chcete vůni ještě lépe „uzamknout“ v pleti, naneste po koupeli nejprve tělové mléko stejné vůně jako je váš parfém. Hydratuje pokožku a zvýší trvanlivost vůně.

Po aplikaci vůně netřete zápěstí o sebe. Místo toho, aby se vůně lépe vstřebala, naruší se její molekuly a úvodní tóny rychle vyprchají. Stačí vůni nastříknout na zápěstí a nechat volně působit.

Zvolte vůni, která nejlépe odráží vás a vaši osobnost. Je to dokonalý doplněk jak pro každodenní použití, tak pro zvláštní příležitosti.

Pokud se během dne vůně vytratí dříve, než jste čekala, nemusí to nutně znamenat, že váš oblíbený parfém nic nevydrží. S největší pravděpodobností je váš čich jemně otupělý. Když je nos dlouho vystaven stejné vůni, už ji nedokáže zachytit. Lidský mozek má úžasnou schopnost zvyknout si na vůně, což znamená, že i když svou vůni sami nevnímáme, ostatní lidé nás stále dobře cítí.

Žena, která nenosí parfém, nemá budoucnost (Coco Chanel - francouzská módní návrhářka 1883-1971).

Yvona Pravdová - Oriflame

Facebook Oriflame - Yvona Pravdová

Inspiraci také najdete v našem katalogu.

Příbuzné články