Kompromisy ve vztahu? V těchto situacích ne!

Možná jste slyšeli, že kompromisy jsou základem spokojeného soužití. Že je potřeba umět si vzájemně vyjít vstříc, někde trochu ubrat, jinde přidat, prostě najít společný střed. Jsou ale situace, v nichž je naopak potřeba stát si plně za svým!

Vy chcete akční dovolenou plnou výletů, výšlapů do přírody, dobrodružných výprav. On touží po pláži, lehátku a servisu all inclusive. Ale protože se milujete, vytvoříte kompromis – část si dáte odděleně nebo pojedete do čtyřhvězdičkového hotelu s veškerým komfortem, ale ob den vyrazíte na výlet jen s batůžkem, potápět se nebo za dobrodružstvím do džungle. Prostě to vymyslíte tak, abyste si užili oba. Je to klasická ukázka toho, jak to ve vztahu má fungovat a jak správně vytvořená dohoda může zažehnat řadu sporů a neshod.

Ale pozor, jsou situace, kdy jsou kompromisy cesta do pekla. Kdy na ně rozhodně zapomeňte?

Jak vidíte budoucnost

Jestli spolu máte v plánu zestárnout, měli byste mít stejné nebo alespoň velmi podobné představy o své budoucnosti. Pokud se chcete realizovat i v práci, zatímco on vás vidí spíš jako ženu v domácnosti, najít kompromis je v podstatě nemožné. Pokud vy chcete děti, ale on ani náhodou, opět asi těžko najdete střední cestu. Jestliže jeden z vás chce žít v hájence na samotě u lesa a druhý touží po dobré adrese v centru velkoměsta, opět se nějaká shoda hledá těžko.

Tyto a jim podobné situace ve stylu „buď – anebo“ se moc kompromisem řešit nedají. Jeden z dvojice musí ustoupit a podřídit se tomu druhému. A to v takto zásadních věcech nebývá dlouhodobě udržitelné a dřív nebo později začne ten, co se vzdal svých představ, litovat. A to už je jen krůček k rozpadu vztahu. 

Alkohol a drogy 

Tohle je tanec na velmi tenkém ledě. Jakékoli závislosti jsou nemoc, s níž není vůbec lehké zápolit. Kompromis neexistuje – je potřeba se léčit. A pokud závislý léčbu odmítá, nezmůžete téměř nic.

Upřímně, i když se rozhodne léčit, nebude to snadné. Vaše podpora je pro něj velmi důležitá, ale máte opravdu dostatek sil a ochoty tohle absolvovat? Nic mezi není! Musíte si sami v sobě ujasnit, zda mu v boji se závislostí pomůžete, podřídíte tomu téměř vše a přijmete i fakt, že to nakonec nemusí být k ničemu. Nebo půjdete od toho.

Otázka věrnosti

Vztah může mít mnoho podob. Ale i když oba trváte na klasickém monogamním vztahu, je dobré mít stejnou představu o tom, co je a co naopak není nevěra. Je to opravdu jen sex nebo už třeba i nezávazný flirt? 

Ani tady vytvářet kompromisy moc nejde. Možná z lásky přistoupíte na to, že vám nevadí, když si sem tam zalaškuje s kamarádkou, ale ve skrytu duše se tím stejně budete trápit. A prožít celý život ve strachu a v žárlivosti není moc dobrý nápad.

Domácí násilí

Ať už je řeč o fyzickém násilí nebo psychickém týrání, tady na jakékoli kompromisy zapomeňte. Žádné omluvy, žádné „bylo to jen jednou“ a „opravdu toho lituje a slíbil, že už to neudělá“. Tohle do vztahu nepatří, tohle není láska, to je vždycky signál vážnějšího problému. Jakmile vás někdo uhodí, když vás vydírá, ponižuje, manipuluje s vámi, chce vás vlastnit, utíkejte rychle pryč!

Když vám to často s láskou nevychází, zkuste být chvíli single. Ujasníte si spoustu věcí a nadechnete se. 

Další "osvědčené rady" pro vás máme v článku Co nedělat na začátku nového vztahu

(sd, foto: Shutterstock)

Příbuzné články