Proč vás kočka v noci neustále budí?

Kočka je bezesporu skvělý společník. Ovšem někdy si osvojí nepříjemný zvyk – noční buzení svých majitelů. Řešení a důvodů takového zlozvyku se nabízí hned několik.

Zvláště, pokud chodíte pozdě spát a brzy vstáváte, vás takové chování mňoukajícího mazlíčka dvakrát nepotěší. A vysvětlujte v práci šéfovi, že jste nepozorní a nevyspalí, protože vám v noci po břiše skákalo několikakilové chlupaté stvoření, které svůj tělocvik doprovázelo hlasitým mňoukáním.

Jak se dá taková situace řešit?

Čas na hraní

Především u koťat se projevuje touha hrát si. A je jim jedno, jestli je den, nebo noc. Zkrátka vás chtějí zatáhnout do hry stůj co stůj, a tak si pro lov vyberou jako kořist třeba váš nos nebo zpod peřiny vykukující palec u nohy. Pomoci by mohlo jasné vymezení času na hraní a také unavení koťátka. Zkrátka nejméně 30 minut před tím, než se uložíte do postele, věnujte prohánění malého divocha (a taky sebe, samozřejmě). Nepotřebujete ani žádné sofistikované hračky, obvykle stačí provázek, který může kotě či kočka tahat a honit. Dobrým tipem jsou rovněž procházky venku, tedy pokud je vaše kočka zvyklá na kšíry a vodítko. Spát budete oba jako zabití.

Veterinář

Když kočka nebo kocour dospějí, nebudí je v noci ani tak touha po hrách, ale po tvorech opačného pohlaví (ale stejného druhu, samozřejmě). Rozhodně proto zvažte možnost kastrace (s veterinářem se poraďte, kdy je u vašeho mazlíčka pro zákrok nejlepší věk). Kočky i kocouři se po kastraci hodně zklidní, nebudou dávat hlasitě najevo svou touhu po kočičí romantice.

Kamarád

Pokud od rána do noci pracujete, zatímco váš kočičí mazlíček čeká zavřený doma, stojí za jeho nočním rušením pravděpodobně nevybitá energie a nuda. Je jasné, že po 12 hodinách v práci už nemáte sílu hodinu lítat po bytě s myší na provázku a jediné, co chcete, je svalit se do postele. Vaše kočka to ale vidí jinak. Má energie na rozdávání a potřebuje, aby se jí někdo věnoval. Zvažte proto, zda byste neměli pořídit domů ještě jednoho kočičího společníka, ne tak pro sebe, jako pro vašeho stávajícího mazlíčka.

Večeře

Pokud vás kočka budí nad ránem, možná má prostě hlad. Zkuste jí tedy posunout krmení přibližně na dobu, kdy jdete do postele. Jednak se kočky moc rády po dobrém jídle ukládají ke spánku, a také váš mazlíček nebude mít tak brzy hlad a nebude vás kvůli němu budit před pátou.

Nejefektivnější řešení

Tohle řešení je asi nejefektivnější, ale také nejradikálnější a vyžaduje spoustu odhodlání a výdrže. Prostě rušící kočku vyšoupnete ze své ložnice a už ji v noci nepustíte zpátky. Připravte se ovšem na to, že se minimálně týden nevyspíte už vůbec, protože se kočka bude všemožně (a velmi hlasitě) snažit dostat zpátky do postele. Pokud se ale nevzdáte, nakonec zvítězíte a o spánek už vás nebude nic a nikdo okrádat. Ovšem zároveň musíte kočce zajistit maximální pozornost přes den – pokud je celý den zavřená sama v bytě a v noci vlastně zrovna tak, bude se cítit velmi osamělá…

(sd, foto: Shutterstock)

Příbuzné články