Narozeninové sušenky či dort pro čtyřnohé kamarády

A je to tady, vaše zvířátko má narozeniny a vy přemýšlíte, čím ho potěšit. Pokud zvažujete, že byste mu chtěli tentokrát, třeba namísto koupě další pískací hračky, nějak zpestřit jídelníček, máme pro vás tip: vyzkoušejte upéct nějakou dobrotu, třeba sušenky pro kočky, psí dort nebo něco výživného pro králíčka.

Receptů a rad od chovatelů najdete na internetu, diskuzních skupinách nebo v chovatelských časopisech hodně. Na paměti byste ale měli mít, že méně je někdy více, aby to nedopadlo tak, jako když pejsek s kočičkou vařili dort. To by se ale s uvedenými recepty stát nemělo.

Sušenky pro kočky aneb ideální pamlsek, kterým můžete odměnit svého chlupáče

Budete potřebovat:
50 g vykostěného kuřete
1 lžíce jogurtu
1 lžička slunečnicového oleje
200 g rýžové mouky
1 vejce

Postup:
Troubu si předehřejeme na 175 °C. Kuře nakrájíme na malé kousky a uvaříme ve vodě. Uvařené, necháme trochu vychladnout a poté rozmixujeme v mixéru. Do směsi přidáme vejce, jogurt a olej, vše vidličkou promícháme. Nakonec po lžících přidáme rýžovou mouku, dokud nevznikne těsto.

Pomoci dvou čajových lžiček vytvoříme malé hrudky a položíme je na plech vyložený pečicím papírem. Kuřecí sušenky pečeme v troubě asi 20 minut. Po vychladnutí sušenky můžeme přechovávat v lednici v uzavřené míse, čerstvé tak vydrží přibližně týden.

 

Psí dort - skvělý dárek pro psího miláčka k narozeninám

Potřebujeme:
900 g mletého kuřecího nebo krůtího masa
4 mrkve
560 g špenátu
330 g vařené rýže (na korpus)
2 lžíce slunečnicového oleje
6 vajec
400 g kulatozrnné rýže (na smíchání s tvarohem)
750 g polotučného tvarohu
Psí pamlsky (seženete ve zverimexu)

Postup:
Maso, kostičky mrkve, špenát, rýži, olej a 2 syrová vejce dobře promícháme v míse. Zbylá vejce uvaříme natvrdo, necháme zchladnout a potom je nakrájíme na plátky. Vzniklou směs rozdělíme na čtyři díly. Jeden díl natlačíme na dno olejem vymazané kulaté dortové formy o průměru 24 cm, navrch rozprostřeme plátky vařených vajec a zakryjeme je druhým dílem masové směsi. Dáme péct na 45 - 50 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Vyklopíme a zopakujeme tento postup se zbylou masovou směsí a vejci, abychom získali dva masové „korpusy“.

Kulatozrnnou rýži mírně rozvaříme, důkladně scedíme, necháme zchladnout a poté smícháme s tvarohem. Jeden masový korpus potřeme většinou rýžového tvarohu, přiklopíme druhým. Vršek ozdobíme zbylým tvarohem – uděláme z něj malé bochánky. Na ně položíme psí pamlsky a máme hotovo.

Pro menšího psího jedlíka doporučujeme přizpůsobit množství surovin i velikost formy.

 

Výživné sušenky pro králíčky k zpestření stravy

Budete potřebovat:
Seno
Bylinky (bylinná směs volně dostupná ve zverimexu)
Bezobilné lisované granule
1 lžíce lněných semínek
1 lžíce ovesných vloček
1 jablko
Mrkev, řepa, celer petržel - nastrouhané, anebo drť z odšťavňovače

Postup:
Zeleninu odšťavíme a použijeme zbylou drť. Také zeleninu můžeme najemno nastrouhat, je pak ale nutné z ní vymačkat šťávu. 1 lžičku lněných semínek trochu nadrtíme, přidáme 1 lžičku ovesných vloček a zalijeme trochou vody, aby semínka vodu nasákla. Mezitím v mixéru rozmělníme seno, bylinky a granule. Bylinky můžeme nastříhat nůžkami a nadrtit v ruce. Granule použijte pouze lisované a bezobilné - lépe se s nimi pracuje a chceme navíc, aby sušenky byly pro ušáky zdravé.

Jablka bez stopky, slupky a pecek, namočená semínka a vločky rozmixujeme na kaši. Vše smícháme a hněteme až do doby, kdy se bude dát ze směsi vytvořit placka. Pokud se těsto moc rozpadá, přidáme trochu vody nebo šťávy ze zeleniny. Sušíme v sušičce dokud nejsou sušenky dokonale suché. Sušíme při teplotě 30 – 40 °C (nejnižší stupeň na sušičce), abychom zachovali co nejvíce vitamínů. Sušení trvá 1 až 2 dny. Sušenky nepečte v troubě, zbytečně se ztrácí spousta cenných látek a vitamínů.

Zdroje uvedených receptů: www.zoothit, www.albert.cz, www.zakrslykralicek.cz

(jul, foto: purina.ca)

Příbuzné články