Kartáč, nebo hřeben? Co bude nejlepší pro péči o srst vašeho psa

Máte pejska s bujnou hřívou, kudrlinkami nebo jemnými štětinkami? Každý chlupáč vyžaduje určitou péči v této oblasti. Jak si usnadnit rozčesávání, kartáčovaní a odstraňování srsti a nečistot?

Hřebeny

Jednořadé i dvouřadé hřebeny jsou vhodné pro chlupáče se středně dlouhou a dlouhou srstí. Hřebínkem lze srst snadno rozčesat a zbavit pejska nevzhledných chuchvalců, které způsobuje zacuchaná srst. Díky jemným zoubkům odstraníte z kožíšku i nečistoty, které si chlupáč přinesl z procházky.

Kartáče

Kartáč je univerzální pomůckou pro péči o srst, kterou využijete téměř u všech typů kožíšku. Takový kartáč může být například štětinový, kovový, dřevěný, plastový i kombinovaný. Štětiny jsou velice jemné a hodí se pro pejsky s citlivou pokožkou. Záleží na typu srsti a vašich preferencích, jaký materiál zvolíte. Díky tomuto pomocníkovi zbavíte pejska staré srsti a kožíšek pěkně provzdušníte a rozčešete.

Hrabla

Pro línající pejsky jsou hrabla ideálním prostředkem, jak jim ulevit od uvolněné srsti. Zvláště hafani s podsadou vyžadují efektivní vyčesávání staré srsti. Hrabla mívají nejčastěji kovové, velice husté zuby, které zachytí velké množství uvolněné srsti, a tak budete vytahovat celé chomáče. Je však potřeba česat psa opatrně, aby jej kovové zuby neškrábaly a neporanily tak kůži.

Gumové pomůcky

Pro hladkosrsté psíky, kterým hrabla nevyhovují z důvodu absence podsady či citlivosti, se ideálně hodí gumové kartáče, které mají různé tvary a zpracování. Velice často se používají dlaňové kartáče, které pejska nijak nestresují a gumové hroty chlupáče příjemně masírují. Existují i speciální rukavice pro péči o srst, díky kterým pejska hezky pročešete a zbavíte vypadané srsti pouhým hlazením. Povrch gumových pomůcek efektivně zachytává chloupky a dodá srsti lesk.

(sd, Foto: Shutterstock)

Příbuzné články