DĚLOHA K PRONÁJMU aneb Kam vede business s početím

Tisíce žen odkládá mateřství na svatého “dindy”. Teď se to nehodí, snad příští rok. Což v mnoha případech znamená opravdové nikdy! Vysoká škola, praxe, cestování, dobrá kariéra, podmínky, kdy mladá žena dosáhne na rodičovský příspěvek. To vše nutí mladé ženy, aby ještě chvíli posečkaly. Když pak “konečně” začne tikot mateřských hodin, ono pomyslné bim, bam, jaksi nepřichází. 

“Mnoho žen si neuvědomuje, že to, co se prezentuje v amerických filmech ani z minima neodpovídá českým zákonům!” 

  • PRONÁJEM DĚLOHY JE V ČR NELEGÁLNÍ

Pronájem dělohy k náhradnímu mateřství není v českém zákoně zahrnuto. Oproti jiným zemím, jako je například USA, není v České republice legální poskytnout dělohu za úplatu. Náhradní matce tak za odnošení dítěte nelze zaplatit cokoliv jiného než náklady spojené s těhotenstvím. Je to především z toho důvodu, aby v budoucnu nedošlo k vydírání jedné ze stran. Nikdy totiž nevíte, jak těhotenství dopadne. Nikdo vám nezaručí, že se dítě vůbec narodí.  A když ano, co se bude dít v případě, že se narodí s nějakou vrozenou vadou, která se v průběhu těhotenství neodhalila? Kdo se o takové dítě ve finále postará? Co když ho odmítnou obě strany, které spolu uzavřely smlouvu? Myslí taková dohoda/smlouva v USA na tyto případy? Umíte si vůbec představit odstoupení od takové dohody? A co právě narozené dítě? Jak to k tomu přijde? Na můj vkus je okolo těchto postupů příliš mnoho otazníků.

  • V USA SE DESÍTKY ŽEN KAŽDÝ ROK STÁVAJÍ NÁHRADNÍMI MATKAMI 

V USA se desítky žen každý rok stávají náhradními matkami. Za peníze jsou ochotny propůjčit svou dělohu cizímu dítěti a pak ho prostě předat biologickým rodičům. Je to prostě business. U nás je oficiálně tato praxe zákonem zakázaná. Proč? Víte kdo je podle českého práva vlastně matkou dítěte? Ta, která si ho objednala, nebo ta, která ho prodala? Kdo je kdo v tomto obchodu se štěstím náš zákon neupravuje. Máme zde mnoho nejasností a bohužel se to týká i současných dětských domovů. Dokud se matka dítěte nevzdá po porodu před řádným soudem, pořád je pro stát matkou ona, i když dítě vyrůstá v ústavní péči. Soud může dítě odebrat, nikoli z matky udělat nematku. Český zákon jasně říká, že “matka” je vždycky jistá. Je to ta, která dítě porodila. Může tedy český soud určit papírově, že genetický kód je té a té ženy a ta, co ho odnosila je jen dočasná nádoba? Tedy jakási kapsle, která vyživuje plod po nezbytně douhou dobu. No, tak tady už to máme hodně napínavé. Právně, ale také morálně. A co se stane v případě, když má náhradní matka těžký porod, se kterým nepočítala? A co by nastalo, kdyby matka při, nebo po porudu zemřela? To si dle konání českých institucí neumím absolutně představit, co by v takovém případě následovalo. Ale myslím si, že by čeští úředníci počkali, až dítě dovrší osmnácti let a pak ho nechali se rozhodnout, co chce dělat dál. Že je to absurdní?

Ale, co vlastně ženy vede k tomu, že jsou ochotné pronajmout své tělo na devět měsíců jiným lidem? V drtivé většině případů jde pouze o finance. Jen zřídka kdy se jedná o rodinu. Toužit po dítěti je přirozený biologický jev. Bezdětné ženy marně toužící po miminku mnohdy končí s psychickými problémy na lécích, protože se cítí méněcenné. Což samozřejmě platí také pro muže, jen ty léky nahrazují něčím mnohem příjemnějším.

  • ČESKÁ LEGISLATIVA TERMÍN NÁHRADNÍ MATEŘSTVÍ NEZNÁ

Jak už jsem ale psala výše, česká legislativa termín náhradní mateřství nezná a pronájem dělohy je u nás nelegální, tedy trestné. Na internetu přesto naleznete inzeráty, ve kterých ženy nabízí svou dělohu k pronájmu. Nejčastější motivací nabízející ženy je obtížná finanční situace, ale svoji dělohu jsou ochotné pronajmout i ty, které by rády pomohly bezdětným párům. Zdravé maminky, kterým nevadí blinkat devět měsíců pro někoho jiného. Což je jistě chvályhodné. Ale je to také morální? Není to nebezpečné? Co vše se může stát náhradním matkám po porodu je také k zamyšlení a asi i děsivé. Mateřské hormony pracují na tisíce obrátek. A případů, kdy se žena nechtěla nakonec vzdát “geneticky cizího” dítěte, se bohužel stávají častěji, než by se zdálo. Titulek v novinách pak může znít takto:Porodila dítě jiné a teď se ho odmítá vzdát!".  

U našich severních sousedů v Polsku je náhradní mateřství melegální stejně jako u nás. Pohled na tyto věci, kdy si hrajeme s přírodou, je mnohem přísnější. Přesto za tiché asistence lékařů probíhá. Zdravotní komplikace párů toužících po zdravém genetickém následníkovi nezná hranice. Rodiče, kteří mají potomky dané tzv. shůry, asi sotva pochopí ženu či pár toužící po miminku. Takoví lidé pro vlastní dítě udělají ze zoufalství cokoliv. 

 

  • IVF ZDARMA? TAK TO ANI NÁHODOU. PŘIPRAVTE SE, ŽE VÁM TATO METODA PROVĚTRÁ KONTO.

V jednadvacátém století naštěstí máme mnoho možností. Je tady asistovaná reprodukce, která nám umožňuje legální cestou dojít kýženého cíle. A i když nám titulky hlásají, že asistovaná reprodukce je v České republice zdarma, tak s tímto termínem rozhodně nepočítejte, že platí doslova. Velkou část uhradí pojišťovna, to ano. Léčba ale zahrnuje spoustu zpoplatněných úkonů, kterým se jen sotva vyhnete. Například asistované oplodnění jehlou ve zkumavce, zamražení vajíček, embyí, dárcovská spermie a ženské vajíčko, tady už si "dárcovský" poplatek pro kliniku nespočítáte  na prstech jedné ruky. Počítejte s částkou od šesti do sta tisíc klidně při jednom pokusu. Nepovede se to jednou, zkusíte to znovu.  Pojišťovna proplácí jen několik asistencí a  když neuspějete, zbytek jde 100% na váš účet. I tak je to v České republice oproti jiným státům, od pojišťoven obrovská finanční podpora.

IVF (Výraz IN VITRO FERTILIZACE) zahrnuje soubor léčebných postupů, při kterých jsou zárodečné buňky ženy (vajíčka) oplozeny spermiemi partnera nebo dárce mimo tělo ženy – mimotělní oplození. Tato léčba patří mezi základní metody umělého oplodnění." pozn. redakce. 

Co česká legislativa umožnuje je, že zdravá mladá žena může darovat vajíčka. Ale pouze vždy inkognito! Pokud si myslíte, že vám pomůže vaše nejlepší kamarádka, čímž usetříte pár tisíc korun, pak s tímto vůbec nepočítejte. Taková možnost tady není a já se tomu nedivím. Vidět vyrůstat dítě vaši nejlepší kamarádky, které je jako by vám z oka vypadlo?.... Jste si jistá, že byste neměla tendence zasahovat do výchovy takového dítěte? Vždyť jde o vaše geny? Musím tady také upozornit na to, že se nejedná o žádný lehký úkon, i když to tak vypadá. Každá žena dostane do vínku určitý počet vajíček, který má na celý život! Musíte si s nimi vystačit, když sama budete chtít otěhotnět! Žádné další se ve vašem těle nevyvinoun! Zásah jehlou v délce dvaceti centimetrů a půměru dost zarážejícím přes stěnu dělohy zdravé ženy není vůbec bezbolestný a vyžaduje dostatečný klidový režim.

  • K MUŽŮM JE ZÁKON BENEVOLENTNĚJŠÍ

Co se týká mužů, tady je v České republice rozhodně větší benevolence. Žádat o umělé oplodnění nemusí pouze vdaná žena, ale stačí, když si k oplodnění přzvete “kamaráda”. Nikdo totiž nepátrá, jestli pár spolu skutečně žije, či nikoliv. Jestli svého partnera ve finále zapíšete jako otce, nebo necháte kolonku prázdnou a magistrát napíše “otec neznámý” je už zcela ve vaši režii.Každá žena, by však měla pamatovat na to, že to, co má dítě ve svém rodném listu, do budoucna ovlivní jeho křehkou dětskou duši. A pokud se rozkřikne, že je ze zkumavky, což už jsem také zažila, může to dítěti narušit přirozený psychický vývoj.  Evoluci se ale v tomto oboru díky zhoršujícím se podmínkám pro přirozené početí, nevyhneme. 

  • VLASTNÍ ZKUŠENOSTI Z NÍ UDĚLALY POKUSNÉHO KRÁLÍKA

Ptala jsem se jedné kamarádky, která si prošla tímto procesem několikrát. Lékařské závěry byly nekompromisní. Sterilita kvůli neprůchodnosti vejcovodů, špatná hormonální hladina, vaječníky, které si myslí, že je jim padesát i když vám osobně je teprve šestadvacet. Ani po pěti pokusech IVF to nedopadlo dobře. Když si to spočítáte, byl to proces na několik let. Jednou přišel potrat, podruhé předčasný porod císařským řezem, který vedl k úmrtí zdravé nedonošené holčičky. Ohrožena na životě však byla i ona. To je jen malý výčet komplikací, kterými si musela projít. Hormonální léčba ji velmi ovlivnila psychiku i zdravotní stav. Výkyvy nálad, šílené bolesti hlavy, váhový nárust o dobrých dvacet kil, které už nikdy neshodila. Ani po patnácti letech  nezapomněla na dokumentaci, kterou musela neustále podepisovat. Na klinice totiž dostala k podpisu spoustu dokumentů, o kterých se nemluví a tudíž s nimi nepočítala. To, že vaše dítě, chlapec, může být neplodný díky této metodě, se dozvíte až ve chvíli podpisu jakési dohody mezi vámi a klinikou, že jste si toho vědoma. Jde totiž o fázi, kdy se spermie do vajíčka píchá jehlou a plod si tuto informaci může geneticky zafixovat. Že je velká pravděpodobnost, že po vysokých hormonálních dávkách můžete mít nádory na vaječnících, na mozku, děloze a další neduhy s tím spojené, se bere jako přirozená daň za to, že chcete něco, co nemůžete mít, ale můžete si to koupit.

Moje kamrádka ale měla štěstí. Potkala lékaře, gynekologa, který se ji po komplikovaném porodu zeptal: "A nemáte lepší se s tím prostě smířit, než se takhle trápit?". Ta věta pro ni byla vysvobozením. Někomu to prostě není dáno, řekla si. Udělala to, že se s touto situací smířila a cítila se o mnoho lépe. Bolest na duši to však nikdy nezahojí," řekla mi. Nicméně, nevím, jak dalece se dá hodnotit lidská sterilita a víra v zázraky, protože vím, že dnes má vlastní děti a to přirozenou cestou! Možná jen nebyl ten správný čas. Správný muž, nebo za to mohla obyčejná, podceňovaná psychika? Jedna lékařka mi kdysi řekla: "Toužit po dítěti a myslet neustále na otěhotnění, je nejlepší způsob antikoncepce!"

  •  KLINIKY V ČESKU SLAVÍ ÚSPĚCHY

Musíme si ale přiznat, že kliniky v České republice mají za sebou mnoho úspěchů. Dalo by se říct, malých zázraků. A když pak vidíte miminka, která by se jinak nenarodila v náručí šťastných rodičů, vše ostatní jde stranou. Jen ta děloha už by konečně mohla být legálně k pronájmu. Aby měly šanci všechny ženy. I ty, které třeba kvůli vážné nemoci, přišly o to nejcennější. Kapsli pro své vlastní miminko.

(Autor: Iveta Mauci, redakce Program, Foto: pixabay)

Příbuzné články