Chcete důkazy, že alergie nemají na podzim volno? Tady jsou. 

Pokud jste se radovali, že s příchodem podzimu se “konečně" zbavíte alergií, pak vězte, že vaše radost byla předčasná. Bohužel i toto období s sebou přináší kýchání, ucpaný nos a pálení očí. S těmito typickými příznaky alergie si většinou spojujeme jaro a léto, kdy kvete celá příroda. Na podzim by alergici měli mít větší klid, ale neplatí to. Podzimní alergie jsou totiž stále častější. Potíže způsobují především prach, plísně a roztoči. Nejvýznamnějším zástupcem je pelyněk. K hojnějším patří pyl vysoce agresivní ambrózie, pyly chmele, merlíku nebo kukuřice. Alergeny plísní jsou jejich spory, které se dostávají do ovzduší. Nejvíce alergenní jsou vláknité plísně, ze kterých se spory mohou snadno uvolňovat. Podzimní alergie mají jednu nevýhodu. Málokdo si je spojí. Domníváme se, že jde o nachlazení nebo virózu a léčíme se nevhodnými přípravky. Na možnou alergickou reakci je ale dobré myslet vždy. Podívejme se, co nám může způsobovat problémy a jak je řešit, nebo se jim nejlépe vyhnout. 
 

NEJEN ROZTOČI PODZIM MILUJÍ
Podzim je bezpochyby nádherný, mnoho lidí jej považuje za nejlepší období. Stejný názor ale mají také roztoči. Alergie, které způsobují, jsou totiž doslova podzimní. Roztoči, kteří se živí odumřelou kůži a lupy, toto období prostě milují a rychle se množí. Alergie se prohlubují. Počasí jim napomáhá. Důvod je jednoduchý. Tlející spadané listí plné roztočů a bakterií, které se víří ve vzduchu. Začátek topné sezóny, kdy se do ovzduší dostávají splodiny, které nás ještě více dráždí. V bytech máme přetopeno a nedostatečně větráme. 

PREVENCE Přiměřená teplota v bytě (kolem dvaceti stupňů), větrání, častá výměna ložního prádla, odstranění koberců nebo těžkých závěsů, kde se drží prach. Peřiny ideálně z umělého vlákna, které umožňuje častější praní. Ráno je nezastýlat, ale nechat volně. Když to jde, šup s nimi na vzduch. Matrace pravidelně vysávejte. Čistička vzduchu nebo přípravky proti roztočům mají také smysl.  

VYŽEŇTE PLÍSNĚ Z BYTU 
Plísně mají rády vlhko a podzim vlhký je. Venkovní plísně nejčastěji vznikají v tlející vegetaci. Hromady vlhkého listí jsou jich plné. Citlivým lidem způsobí plísně v ovzduší alergické projevy, nejčastěji rýmu a ucpaný nos. Výjimkou nejsou ani astmatické potíže. Plísně ale nejsou jen venku. Je známo, že útočiště nacházejí ve starších domech, ale i v uzavřených bytech s plastovými okny. V interiéru jsou v největším ohrožení koupelny nebo kuchyně. Tvorbu plísní podporují také tapety a najdeme je i v novostavbách. Kvalitní izolace a dobré těsnění oken totiž bytu znemožňují dýchat. Vzduch necirkuluje, vlhkost se sráží a plísně mají sezónu hojnosti. 

"Plísně produkují významné množství spor, které představují silný alergen. Spory nacházíme ve vnějším prostředí i uvnitř budov. Velikost spory je asi 15 mikrometrů, zatímco například pylového zrna je i více než 50 mikrometrů. Koncentrace plísňových spor v ovzduší (venkovním i vnitřním) je však oproti jiným alergenům až desetinásobně vyšší. Plísně jsou mikroskopické houby, které jsou viditelné až v případě masivního výskytu. Dokážou kolonizovat téměř každé prostředí. Optimální podmínky pro jejich růst představují teploty kolem 30°C, tma a dostatečná vlhkost. Alergie vyvolávají jenom určité druhy plísní, jde především o mikroskopické vláknité plísně. Při růstu těchto plísní vznikají spory, které dráždí dýchací cesty alergika."  (Zdroj: alergo.cz)

PREVENCE Proti vnitřním plísním pomáhají chemické přípravky a odvlhčovače vzduchu. Vlhkost vzduchu v místnosti nemá překročit 60 procent. A také kontrola potravin. Vyhoďte všechny potraviny, které začínají plesnivět a nedopusťte, aby se objevily další. 

ŠÍLENÁ TOPNÁ SEZÓNA 
Zhoršená kvalita podzimního ovzduší. Lidé topí nejen dřevem a uhlím, ale někdy také bohužel vším možným. Ve městech je pro změnu smog a plno aut. Ve vzduchu se koncentruje velké množství nebezpečného prachu a jiných škodlivých látek, které vypouštějí fabriky, které přispívají ke vzniku nebo ke zhoršení alergických projevů. 

PREVENCE Co s tím? Odstěhovat se do oblasti mimo civilizaci už není kam, něco ale přece jen udělat můžete. Být co nejčastěji na zdravějším vzduchu ve vyšších nadmořských výškách nebo v lese. Prospěje to nejen vašemu zdraví, ale také kondici a psychické pohodě. Pomůže i každodenní hygiena nosní sliznice a očí, která nejen čistí, ale také zvlhčuje. Lékárny dnes nabízí široký výběr vod k proplachům. 

AMBRÓZIE A PELYNĚK 
Ambrózie je nejčastější viník podzimních pylových alergií. Pyl tohoto plevele se v ovzduší drží do pozdního podzimu. Alergiky asi nepotěší informace, že tři ze čtyř lidí, kterým dělají potíže jarní pyly, mají alergii také na žlutě kvetoucí ambrózii. Její pyl je navíc velký cestovatel, vzduchem udolá stovky kilometrů, a tak se může objevit i na místech, kde se vůbec nevyskytuje. Prstem můžeme ukázat také na pelyněk, který nejčastěji najdeme v příkopech nebo na neobdělávaných polích. Nevýhodou je, že rostlina může vyvolávat zkřížené alergie. Reaguje s ambrózií nebo s kořením, jako je kmín či tymián.                                           

PREVENCE Jak se chránit před těmito alergeny? Pylová zrníčka poletují vzduchem hlavně při hezkém teplém počasí převážně v dopoledních hodinách. Na procházku se proto vydejte raději až po obědě.                        

 
 
CO POMÁHÁ ALERGIKŮM 
První volbou jsou antihistaminika. Léky, které potlačují příznaky alergie a tlumí alergický zánět. Moderní přípravky nepronikají do nervové soustavy a většinou nemají vedlejší účinky. Na volně prodejná antihistaminika ale nespoléhejte, pokud vás alergické projevy trápí dlouhodobě. Návštěva alergologicko-imunologické ambulance je nutná. Dozvíte se, na co přesně jste alergičtí. V případě potřeby vám lékař předepíše takzvanou desenzibilizační léčbu. Její efekt spočívá v tom, že pacient si dlouhodobě postupně zvyká na léčebně upravený alergen. Stává se vůči němu tolerantní a časem přestává reagovat přecitlivěle. 
 


TIPY, jak odolat podzimním alergiím 
 
1. Udržujte čistý byt, ale pozor na přehánění úklidu chemickými přípravky. Čím více budete dítě nebo i sami sebe udržovat v desinfekčním prostředí, tím větší hrozí pravděpodobnost, že ve školce narazíte na něco, s čím vy ani vaše dítko nepřišlo do kontaktu a máte zaděláno na problém. Tělo si s novýmí bakteriemi neumí poradit. 

2. Pryč se zbytečnými textiliemi, důležitá je hygiena spaní a celková čistota. Pokud netrváte na závěsech, tak je prostě sundejte. Sedačku si pořiďte z textilie, která se snadno udržuje a klidně odstraňte koberce. Nechte jen ty, které se dají snadno vyčistit a pověsit ven. 
 
3. Dbejte na pestrou stravu a příjem vitaminů a minerálů, které posilují imunitu. Nezapomeňte, že imunita se vytváří ve střevech! Akceschopná obranyschopnost snižuje riziko, že alergie propukne. Proto děti neizolujte od bakterií, ale udržujte je v rovině. Všeho moc škodí. 
 
4. Dostatečně se věnujte pohybu a otužujte se. Choďte do přírody a všeobecně na vzduch. Spánku dejte prioritu. Dobrá nálada produkuje hormony štěstí, takže buďte veselí a udržujte si pozitivní mysl. To vše je živou vodou pro imunitní systém. 

(Text a foto: Iveta Mauci, redakce Program) 
 

Příbuzné články