Interaktivní hračky: Chytrá zábava pro psy a kočky

Pokud máte doma neposedného psa nebo kočku, určitě víte, že nejtěžší je vymyslet takovou zábavu, u které by vydrželi delší dobu a nepřestala je bavit. Kousací hračky, míčky nebo myšky pro kočky jsou sice oblíbené, ale většinou zvíře na delší dobu nezabaví. Ideální pro tyto účely jsou interaktivní hračky, které zaměstnají psovi nebo kočce i mozkové závity.

Interaktivní hračky pro psy

Interaktivní hračky a hlavolamy pro psy pracují většinou s myšlenkou schování pamlsku. Cesty k němu pak mohou být různé dle složitosti mechanismu. Princip ale zůstává stejný – ukážete psovi, kam schováváte jeho oblíbený pamlsek a pak ho necháte, ať si láme hlavu s tím, jak se k němu dostat. Hračky se vyrábí v různých designech, nejčastěji použitým materiálem je odolný plast nebo dřevo. 

Jsou chytré hračky vhodné pro všechny psy?

Samozřejmě jsou plemena, která jsou od přírody zvídavější a inteligentnější. Pro takové jsou interaktivní hračky a hlavolamy ideální. Patří mezi ně například border kolie, šeltie, australský ovčák, pudl, retrívr nebo jack russell teriér. Není ale pravidlem, že voříšek si s interaktivní hračkou neporadí. Řiďte se tím, jak svého psa znáte. Před koupí interaktivní hračky můžete vyzkoušet např. hru na schovávanou pamlsků doma nebo si vytvořit provizorní hlavolam z lepenkové krabice. Pokud to bude pejska bavit, určitě si zamiluje i speciální chytré hračky.

Princip hlavolamů pro psy

U některých hraček stačí, aby pejsek přišel na to, že stačí hračku kutálet a pamlsky z ní vypadnou postranními otvory. Jinde musí čenichem posunovat víčka od přihrádek,ve kterých se dobroty ukrývají, nebo je šikovně vydolovat z nedostupných drážek a záhybů. S některými hračkami můžete vymýšlet i další hry, třeba si se psem zahrát “skořápky” a nechat ho hledat správné umístění pamlsku pod správným poklopem.

Nejoblíbenější psí interaktivní hračky:

  • schovávačky pamlsků
  • “skořápky” s pamlsky
  • kutálecí tunýlky s pamlsky
  • zábavné zpomalovací misky

Interaktivní hračky pro kočky

Pokud chováte kočky, víte, že zabavit je, bývá někdy tvrdý oříšek. Každá kočka je jiná, všechny mají svůj názor a na to, co jedné připadá jako skvělá zábava, může druhá koukat z opovržením. Zde tedy platí, že musíte vybírat interaktivní hračku pro kočku podle jejího charakteru. Pokud miluje hru s laserem nebo zběsile honí natahovací myš, bude se jí líbit některá z hraček s automatickým pohybem, pokud je to spíše pamlskový typ, určitě sáhněte po hračce se schovanými dobrotami.

Typy interaktivních hraček pro kočky

Chytré hračky pro kočky mohou využívat buď stejného principu jako psí interaktivní hračky, tedy schovaných pamlsků, anebo sází na pohyblivou součást hračky, která kočku provokuje ke hře, chytání nebo honění.

Kočky ocení hru na hledání pamlsků podobně jako pes, ale je třeba dbát na to, aby schované pamlsky byly opravdu exkluzivní a její oblíbené. Zkrátka kočky jsou oproti psům vybíravější a jen tak něco je ke hře nenaláká. Naopak oproti psům si na dlouhou dobu vystačí s lovením hračky, která před ní stále uniká, proto jsou tak oblíbené např. koulodráhy, které využívají principu kolejnic a stále pohyblivého míčku.

Nejoblíbenější kočičí interaktivní hračky:

  • koulodráhy
  • schovávačky pamlsků
  • automatické myši a vábítka
  • laserové hry
  • ježci v kleci
  • tunely

Jaké pamlsky jsou vhodné?

Pokud jste vybrali interaktivní hračku na principu schovávání pamlsků, je potřeba také zvolit takové odměny, které budou fungovat. Hlavním předpokladem je samozřejmě atraktivita pro zvíře, musí to být tedy opravdu chutné a oblíbené druhy pamlsků.

Stejně tak je ale důležitý i tvar, velikost a konzistence. Některé pamlsky jsou pro otvory v hračkách příliš malé, jiné zase kvůli měkké konzistenci ulpívají na součástkách a špatně se pak čistí. Příliš malé pamlsky nebo granule pak mohou z hraček vypadávat a zvíře se pak nemusí namáhat.

Ideální volbou jsou poloměkké pamlsky pro psy, se kterými se psům dobře manipuluje jak zuby, tak packami. Kočky nalákáte na exkluzivnější druhy pamlsků, třeba malé sušené rybičky nebo plněné polštářky. Výhodou široké nabídky pamlsků je také to, že mohou být nejen velmi chutné, ale také funkční a prospívat tak třeba imunitě nebo posilovat klouby.

(sd, Foto: Shutterstock)

Příbuzné články