Sociopat, nebo psychopat? Jste si jisti, že je poznáte? Můžou žít vedle vás, pracovat s vámi a vy o tom ani nevíte.

 

Lži, zrada, manipulace. Kam až je takový člověk se sklony k sebedestrukci schopen zajít? Myslíte si, že jste schopni ho odhalit a nenechat se přitom zničit? S lidmi se sociopatickými poruchami se setkáváme nejen ve filmu. Pro dramatický příběh stříbrného plátna jsou vděčným námětem. Když pak režisér ví, jak dostat milovníky psychothrillerů do správné atmosféry, neváhá ještě přitvrdit. Návštěvníci tak dostanou nálož, pro kterou si přišli. Ale setkat se s nimi v realitě? To už vůbec nezní zajímavě a důsledky můžou být děsivé. Bohužel se s nimi setkáváme častěji, než bychom si byli schopni připustit a není jednoduché je odhalit. Na první pohled můžou působit okouzlujícím dojmem. Jsou přátelští a milí, jakmile je ale poznáte o trochu víc, budete si tisíckrát přát, abyste se s nimi nikdy nesetkali. Zákeřně vám budou ničit vaši práci i život samotný. Nezaváhají ani na vteřinu a pro vlastní zisk vám klidně srazí vaz. Že vám to něco připomíná?

 

Psychopat – navenek milý, doma tyranský

Život s psychopatem není jednoduchý. Psychopat je totiž samolibý a velmi se podobá narcisům. Rád manipuluje a využívá druhé. Na první pohled je charismatický a okouzlující, pod povrchem je to tyran, pro něhož není nic dobré. Všechno, co řeknete, je špatně. Ignoruje vaše pocity a ve finále z něj budete šílet. Psychopatů je mezi námi zhruba kolem jednoho procenta z populace, takže narazit na ně není až tak vyjímečné.

Vyznačují se mimo jiné impulzivitou, někdy agresí, citovou prázdnotou a povrchností. Lítost u nich nehledejte, nenajdete ji. Chybí jim totiž svědomí. Stejně tak necítí emoce. Lidi kolem sebe berou jen jako objekty, které jim mají dopomoci k naplnění vlastních představ. Pokud jde o partnerské vztahy, nebývají věrní. Když to ale na vás začnou zkoušet, napoprvé jim uvěříte, jsou totiž neobyčejně šarmantní. Dokážou lichotit, když vás chtějí dostat tam, kam chtějí – mají totiž pevné nervy. Podle odborníků za svoje chování psychopat nemůže, protože jde o vrozenou dispozici, je to tedy vrozená odlišnost.

 

Sociopat – notorický lhář s vysokým IQ

Na rozdíl od psychopata, který se se svým problémem už narodil, sociopatem se člověk můžete stát v průběhu života díky okolnostem, například následkem fyzického či psychického zneužívání nebo prožitého traumatu. Sociopat taky na rozdíl od psychopata dokáže cítit emoce. Snadno se rozčílí, bývá nervózní. Lidmi ale v zásadě sociopat pohrdá a jen velmi složitě si vytváří vztahy k jiným lidem. Velmi často je bez práce a neumí si ji udržet, což platí spíše pro muže. IQ ale mívají sociopaté poměrně vysoké, ovšem chybí jim sebereflexe, ochota někomu pomoct či zodpovědné chování. Častěji se sociopatie vyskytuje u mužů, ovšem sociopatky najdeme i mezi ženami, u nichž dominuje intrikánství a vydírání.

 

  • Hlavním rozdílem mezi oběma antisociálními poruchami osobnosti je to, že u psychopatů se jedná o vrozenou poruchu kvůli nedostatečně vyvinuté části mozku zodpovědné za emoce. U sociopatů došlo k poruše kvůli nějakému traumatickému zážitku. Sociopat tak cítí emoce, i když slabě, a když se chystá něco špatného udělat, ví, že by neměl, ale protože má příliš slabé výčitky svědomí, udělá to, protože mu jde o vlastní prospěch. Často se z pohledu společnosti chová nenormálně, nezapadá, a proto je z ní vylučován. 

  

Příznaky, podle kterých poznáte psychopata či sociopata

Řadu rysů mají obě poruchy stejné a nemusí mít všechny najednou, často se násobí podle hloubky prožitého traumatu či jiných faktorů: 

  1. Lžou
  2. Úmyslně zraňují a kritizují
  3. Izolují vás, chtějí vás mít pod kontrolou a chovají se paranoidně (podezírají, špehují)
  4. Ničí sebedůvěru druhých
  5. Ignorují cizí názory
  6. Nemají smysl pro povinnost
  7. Pohrdají právy druhých lidí, neberou na ně ohled
  8. Pohrdají zákony a společenskými pravidly
  9. Mají sklon k násilí
  10. Nejsou schopni navázat hlubší vztah

  

Vztahy s psychopaty i sociopaty jsou rizikem

Někdy je velmi těžké takového člověka odhalit včas a nepodlehnout mu. A i když vám třeba okolí naznačuje, že byste si měli dát pozor, vy možná nevěříte. Zpočátku je jejich okouzlující povaha doslova fascinující, ovšem do té doby, než přijde první impuls, kdy vám odhalí skutečnou tvář. Podle výše popsaných signálů můžete začít tušit, že vztah není normální. A pokud vás na veřejnosti sráží a dělají z vás rohožku, pak vezměte nohy na ramena.

 

Jak se před nimi bránit

Nejlepší rada zní – utéct před nimi. Někdy to ale nejde hned nebo ne tak snadno, pokud nemáme kam. Psychologové radí, abychom použili takzvanou metodu kritického myšlení. Psychopata či sociopata totiž můžete potkat kdekoli, třeba i v zaměstnání. A nejhorší je, že v práci se tito lidé chovají trochu jinak. Jsou výkonní, nesmlouvaví a vždy za vším vidí osobní prospěch. Při konfliktech obviňují druhé a podlé jednání je pro ně naprosto normální. Jejich cílem je zničit vás, ale za předpokladu, aby z toho sami něco měli.

Jak tedy s nimi jednat? Důvěřujte, ale prověřujte fakta, mějte vlastní názor a nikdy neustupujte. Používejte reálné argumenty a nebojte se. Pozor! Sociopat i psychopat rád svůj útok zopakuje, takže je lepší se mu pokud možno vyhýbat. Jeho cílem je totiž vyhrát a pokořit vás. Popravdě, pokud váš nadřízený nebo někdo ve vašem okolí disponuje znaky jedné z výše uvedených poruch osobnosti, dlouho s nimi nevydržíte. Při jednání musíte zůstat sebejistí a dát jim najevo, že víte, s kým jednáte. Pokud půjde o kolegu, neměl by znát vaše soukromí, jinak ho bez váhání kdykoli zneužije proti vám. Ve vztahu je ale těžké s někým žít a nesvěřovat se. Pak byste ale měli postupovat pomalu a být obezřetní. Soukromí patří pouze vám a měli byste si ho chránit. Existuje na to i zákon.

(Text: Iveta Mauci, redakce PROGRAM, Námět/Zdroj: psychoanalyzadnes.cz, Foto: pxhere.com)

Příbuzné články