Ostrava má nové budoucí posily ve světě IT

Nezisková organizace Czechitas, která se soustředí primárně na vzdělávání žen ve světě technologií připravila jednadvacet žen na práci v oblasti datové analytiky 

Čtyři měsíce intenzivně studovaly a dnes mají ideální příležitost změnit svou kariéru a vstoupit do světa IT. Přestože předtím pracovaly v naprosto odlišných oborech, velká část absolventek dostala hned po ukončení Digitální akademie šanci uplatnit se na juniorských IT pozicích. 

Jednotlivé oblasti a předměty Digitálních akademií od Czechitas se aktualizují dle současných potřeb trhu práce. „Na českém trhu roste poptávka po datových analyticích, proto jsme se rozhodli spustit Digitální akademii zaměřenou právě na data,” říká Mária Falterová, regionální manažerka ostravské pobočky Czechitas. Účastnice se připravovaly na práci s databázemi, naučily se čistit data, vizualizovat je a také tvořit analýzy. Osvojily si programování v jazyce Python, rozvíjely analytické myšlení i prezentační a komunikační dovednosti. Součástí kurzu byl také celodenní hackathon. „Během této akce účastnice pracovaly na týmovém projektu. Získávaly data, čistily je, vizualovaly,” dodává koordinátorka akce Soňa Kapusňáková. 

Mnohé z žen se rozhodly pro změnu kariéry již během rodičovské dovolené. „Na rodičovské jsem už šestým rokem, a tak jsem měla čas se nad sebou zamyslet a rozhodla jsem se, že chci dělat to, co mě opravdu baví. O Digitální akademii od Czechitas mi řekla jedna kamarádka. Všechno do sebe zapadlo a nyní, s odstupem času, můžu říct, že to byl nejlepší krok v mé kariéře. Otevřely se mi nové obzory a ujistila jsem se, že všechno jde, pokud chcete. Dalším stimulem, který mě ke změně popohnal, byla má životní situace – dvě malé děti a vidina práce s pevnou pracovní dobou. Uvědomila jsem si, že budu potřebovat zaměstnání s možností občasné práce z domova pro případ, kdy děti ze dne na den onemocní. Prostě jsem chtěla, aby bylo mé zaměstnání zároveň mým koníčkem a abych měla jistou míru flexibility,” líčí letošní úspěšná absolventka Jana Schwarzová. 

Další z účastnic, Karolina Nowaková, absolvovala v předchozích letech Digitální akademii zaměřenou na testování. Rozhodla se však zúčastnit ještě jednou a rozšířit si obzory právě o datovou analýzu. „Díky tomu, že jsem se nakonec rozhodla se přihlásit na obě akademie, jsem našla místo v malé firmě, která tvoří pasporty objektů pro obce a tam aktuálně působím na pozici analytik/tester. Mám vystudovanou geografii a kartografii a po studiu na vysoké škole jsem místo v oboru bohužel nenašla. Už jsem ani nevěřila, že by se mi mohlo poštěstit a vrátit se ke svém oboru. Díky Czechitas Digitální akademii se mi ale splnilo přáním dokázala jsem skloubit jak VŠ obor, tak nově nabyté IT vzdělání, a to vše navíc s možností částečného home office. Prostě dreamjob!” 

Letošní ročník Digitální akademie: data vznikl za podpory našich partnerů VŠB-TUO, MSIC, TietoEvry a U & Sluno. Od roku 2018 proběhlo v Ostravě již šest Akademií zaměřených na datovou analýzu, programování v Javě a testování. Kromě Digitální Akademie pořádá Czechitas také jednodenní workshopy či dlouhodobé kurzy v rozličných oblastech IT a různých úrovních pokročilosti. „Máme kurzy jak pro širokou veřejnost, můžete se zdokonalit například v používání Excelu, tak i specifičtější nabídku, rádi vás naučíme, jak si vytvořit web nebo e-shop, objevíte s námi různá zákoutí marketingu nebo začnete třeba programovat,” vysvětluje Mária Falterová. 

O Czechitas:

Czechitas jsou nezisková organizace, která vzdělává, inspiruje a motivuje ženy a děti, aby si vyzkoušely svět informačních technologií. Aktuálně působí v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci, Zlíně, Českých Budějovicích a Liberci. Za rok 2020 vzešlo z jejich kurzů téměř deset tisíc absolventů. V letech 2016–2020 pomohla tato nezisková organizace najít práci v IT více než pěti stům žen, nejčastěji na pozicích data analyst / business intelligence, web developer, tester, consultant a software developer. 

(mabys, zdroj: Czechitas)

Příbuzné články